Rekommendationer

Hur vet man om det ar platina?

Hur vet man om det är platina?

Platina är en sällsynt och lyxig metall med ett vitt silveraktigt sken som är ett populärt val i smycken. Namnet platina kommer ursprungligen från spanskan och kan grovt översättas till “litet silver”. Ädelmetallen platina är ungefär 30 gånger så sällsynt som guld och kostar i normala fall flera gånger så mycket.

Hur ser man att det är vitt guld?

För att få fram vita färgen som vitguld har måste guldet blandas ut med ljusare metaller. Att blanda guldet med den dokumenterat ljusa ädelmetallen silver resulterar dock inte vitt guld, vilket många tror. Blandar man exempelvis 75% guld med 25% silver får man visserligen 18 karat guld.

Hur får man fram platina?

Om man vill få fram rent platina ur olika platinalegeringar, så är det ganska enkelt. Man hettar helt enkelt upp platinalegeringen så att beståndsdelarna skils åt på grund av dess olika smält, respektive kokpunkter.

Vad betyder Guldstämpeln?

Renheten i guldet kan anges antingen i karat eller i tusendelar. En guldstämpel med 585 betyder att det är 585 tusendelar guld. Det vill säga 58,5% guldhalt. 58,5% guldhalt är lika mycket som 14K och är den minsta halten som får kallas guld.

Finns det guld utan stämpel?

Guld utan guldstämpel Guld eller platina som väger under ett gram behöver inte stämplas. I övrigt ska allt guld som säljs ha två stämplar i kombination. Det måste alltid finnas en namnstämpel (kallas även ansvarsstämpel) i kombination med en finhaltstämpel eller CCM-stämpel.

Hur vet man om det är silver eller vitguld?

Silver has a creamy, warm white color and is quite soft. It does not make it particularly suited to square rings as corners and edges are rounded over time on a silver ring. Vitguld är varmt, lite rosatonat grått. Om man inte belägger det med rodium, då får det en kall, ljus färg.

Kan man duscha med 14K guld?

Det korta svaret är att guldsmycken kan bäras i duschen. Vatten skadar inte metallen, oavsett om du bär gula, vita eller roséguldbitar. Men att rutinmässigt bära dina guldkedjor i duschen är inte den bästa idén eftersom exponering för vatten kan minska dess glans över tiden.

I sin rena form är platina lika mjukt och böjligt som guld men ändå dubbelt så hållbart. Ren platina är hårdare än rent järn och dessa egenskaper gör metallen fantastiskt hållbar och motståndskraftig. Perfekt till exempel för diamantinfattningar eftersom det inte kommer att deformeras som sin mjukare kusin guldet.

Är platina och Platinum samma sak?

Platina eller Platinum som det heter på engelska är den mest exklusiva av alla ädelmetaller och har blivit ett av de vanligaste materialen vid val av förlovnings- samt vigselringar. Det är hela 30 gånger mer ovanligt än rent guld.

Det är komplicerat att rena platina då den sällan uppträder i helt ren form i naturen. Den platina man hittar är nästan alltid mixad med andra metaller. Man brukar räkna med att det tar sex månaders arbete och att det går åt omkring tio ton malm för att utvinna ett ounce (28,3 gram) platina.

Vart kan man hitta platina?

I naturen finns platina som en blandning av sex isotoper. Platina förekommer mestadels i lite blandad form och kan skiljas ut från andra metaller på grund av deras olika smältpunkter. 83,8 % av världens platinafyndigheter finns i Sydafrika, 7,4 % i Zimbabwe, 4,7 % i Ryssland och 2,6 % i USA.

Vad är palladium för material?

Ädelmetallen palladium tillhör platina-familjen, vilket gör att palladium och platina delar många egenskaper. Palladium är likt platina en helt vit metall, vilket betyder att repor och andra skador blir mer eller mindre omöjlig att se då dem inte uppstår i andra färger, utan fortfarande håller en vit ton.

Share this post