Allmänning

Pa vilken satt ska skolan arbeta utifran begreppen inkludera och integrera?

På vilken sätt ska skolan arbeta utifrån begreppen inkludera och integrera?

I en inkluderande skola planeras lokaler och verksamhet på ett sådant sätt att allt är tillgängligt för alla som ska gå där. Lokalerna är tillgängliga för alla, oavsett funktionsförmåga. Detsamma gäller undervisningen, som utgår från att alla elever är olika och har olika behov.

Hur ser ansvarsfördelningen ut mellan huvudman skolchef och rektor?

Huvudmannen och rektorn utformar utbildningen och ansvarar för att eleverna når målen. Riksdagen och regeringen bestämmer vad eleverna ska lära sig i skolan. De sätter upp mål och ramar för utbildningen i olika lagar och förordningar. Skollagen är ryggraden i de regler som omgärdar utbildningsområdet.

Vad är en integrerad skola?

Integrerad elev innebär enligt skollagen2 att en elev i grundskolan kan få sin utbild ning i grundsärskolan eller att en elev i grundsärskolan kan få sin utbildning i grundskolan eller sameskolan. Särskola används i det här materialet som ett samlingsbegrepp för grundsärskola och gymnasiesärskola.

Vad innebär grundsärskola?

I grundsärskolan går elever som har en utvecklingsstörning och som be döms inte kunna nå grundskolans kunskapskrav. Även elever som har fått en betydande och bestående begåvningsmässig funktions ned sättning på grund av en hjärnskada och som bedöms inte kunna nå grundskolans kunskapskrav, kan gå i grundsärskolan.

Hur jobbar man inkluderande?

Inkludering handlar om att respektera allas bakgrund, tankar och åsikter när man bedömer en situation eller en idé. Det ska finnas en tydlighet i vad som gäller på arbetsplatsen och där det finns gemensamma spelregler om hur man ska agera mot varandra.

Vad är skillnaden på inkludering och integrering?

Inkludering handlar om att omsluta människor i gemenskapen. Organisationen anpassar helheten för att välkomna fler. Normen synliggörs och behöver många gånger också förändras. Integrering av individer handlar om att vi grupperar och erbjuder gruppen en plats.

Kan rektor vara huvudman?

Vem som kan vara skolchef Det är huvudmannen som avgör vem i organisationen som ska ha den rollen. Det finns inget som hindrar att samma person är till exempel både rektor och skolchef. Benämningen skolchef innebär inte någon ny ansvarsnivå inom skolväsendet. Skolchef är en funktion hos huvudmannen.

Vad har en rektor för ansvar?

Rektorn är skolans pedagogiska ledare och ansvarar för en trygg studiemiljö och att undervisningen utvecklas och håller en god kvalitet. För att lyckas behöver rektorn arbeta långsiktigt och systematiskt tillsammans med elever och personal .

Hur jobbar man med integration i skolan?

Antologin Skolan och integrationen avslutas med en rad lärarhandledningar för dig som vill fördjupa dina kunskaper och jobba vidare med integrationsfrågor i klassrum eller kollegium. Lärarhandledningarna behandlar ideellt engagemang, extremism, flerspråkighet och hedersrelaterad problematik.

Vad krävs för att gå i särskola?

Utredningen ska bestå av en pedagogisk, en psykologisk, en medicinsk och en social bedömning. Hemkommunen ska samråda med barnets vårdnadshavare när den gör utredningen. Elevens vårdnadshavare måste alltid ge sitt samtycke när det handlar om att göra en psykologisk eller medicinsk bedömning.

Vilka barn går i särskolan?

Särskolan är till för de barn och ungdomar som inte klarar undervis- ningen och kunskapsmålen i grundskolan för att de har en utvecklings- störning, autism eller autismliknande tillstånd. Det gäller också barn och ungdomar som fått en betydande och bestående begåvningsmässig funktionsnedsättning på grund av hjärnskada.

Vad är skillnaden mellan särskola och grundskola?

Grundsärskolan är en egen skolform och har andra kunskapskrav än grundskolan. Undervisningen styrs av skollagen, skolförordningen, läroplan och timplan. Den obligatoriska grundsärskolan är precis som obligatoriska grundskolan 9-årig och har samma ämnen men olika kursplaner.

Share this post