Rekommendationer

Hur kan man fanga vaxthusgaser?

Hur kan man fånga växthusgaser?

Det finns en rad olika tekniker för att fånga in och lagra koldioxid från fabriker och kraftverk. Teknikerna har på engelska fått samlingsnamnet ”Carbon Capture and Storage” (CCS). Om dessa tekniker används i kraftverk eller fabriker som eldar biobränslen kallas det för BECCS (Bio Energy Carbon Capture and Storage).

Hur kan vi bromsa växthuseffekten?

Dina val i vardagen spelar stor roll för hur mycket utsläpp du orsakar. Att äta mer vegetariskt, resa mer kollektivt, cykla mer och välja miljömärkt el i hemmet är enkla saker du kan göra för att minska utsläppen. Klimatkalkylatorn är framtagen av WWF i samarbete med SEI, Stockholm Environment Institute.

Kan man bli klimatneutral?

Det finns det standarder som reglerar vad som krävs för att man ska kunna kalla sig klimatneutral för företag (PAS 2060 och ISO 14021), men när det gäller privatpersoner så finns det inga sådana standarder.

Hur kan man klimatkompensera?

Det kan ske genom att köpa utsläppsrätter så att de inte kan användas av någon annan. Kompensationen kan också bygga på att ge pengar till exempelvis trädplantering eller utbyggnad av förnybar energi, som ersätter fossil energi. Den som köper klimatkompensationen får då ett bevis som motsvarar de minskade utsläppen.

Vem är den största miljöboven?

Boskapssektorn står för 18 procent av de mänskliga växthusgasutsläppen globalt, enligt en FN-rapport. Det är mer än bilar, flyg och båtar tillsammans. Ändå är det just transporterna som hamnat i fokus för den politiska miljödebatten, berättar Uppdrag granskning.

Är Sverige klimatneutralt?

2017 antog Sverige ett klimatpolitiskt ramverk. Ramverket består av en klimatlag, klimatmål och ett klimatpolitiskt råd. Det långsiktiga målet innebär att Sverige inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären år 2045, för att därefter uppnå negativa utsläpp.

Hur Koldioxidkompensera?

“Koldioxidkompensation är ett verktyg för företag eller privatpersoner att minska de mängder koldioxid som bär deras fotavtryck. Detta genom att betala företag som jobbar med att på olika sätt minska den totala mängden koldioxid som produceras årligen, exempelvis genom att plantera träd”.

Share this post