Frågor

Vilka av amnena innehaller kolatomer?

Vilka av ämnena innehåller kolatomer?

Organisk kemi är alltså den gren av kemin som handlar om kemiska ämnen som innehåller kolatomer, medan oorganisk kemi handlar om kemiska ämnen utan kolatomer. (Ett fåtal ämnen räknas av traditionella skäl som oorganiska, trots att de innehåller kolatomer. Exempelvis diamant, grafit, koldioxid, kolmonoxid och kolsyra.)

Själva grundämnet kol, koloxider, karbider, karbonatsalter med mera räknas till oorganisk kemi. Några vanligt använda kolföreningar är etanol (vanlig sprit) (C2H5OH) och kolväten som metan (CH4). Allt material från växt- och djurlivet innehåller kol. I luften finns 0,03–0,04% koldioxid (CO2).

Hur många kemiska föreningar finns det idag som innehåller kol?

Om många av dem är kolföreningar. Idag känner man till minst 13 miljoner föreningar som innehåller kol. Många finss i naturen, men de flesta är tillverkade av kemister. De försöker att utveckla nya läkemedel, plaster och andra ämnen som behövs på olika sätt.

Vilken molekyl innehåller minst två atomer?

Varje molekyl innehåller minst två atomer (men kan innehålla upp till flera miljarder stycken). Och eftersom varje atom är så försvinnande liten, är molekyler vanligtvis också väldigt små. Det går alltså sällan urskilja enskilda molekyler i ett ämne utan kraftiga elektronmikroskop.

Vad är det som håller ihop en molekyl?

Det som håller ihop en molekyl är en slags kemisk bindning som kallas för molekylbindning (ett annat namn är kovalent bindning ). Den fungerar genom att atomerna som ingår i molekylen delar på ett eller flera elektronpar (ett elektronpar är det samma som två elektroner).

Vad är vätgasmolekylerna?

Vätgasmolekylerna består av väteatomer som sitter ihop två och två. Ett annat exempel är vatten, som består av vattenmolekyler. Varje sådan molekyl innehåller en syreatom och två väteatomer som sitter ihop i en Musse Pigg-liknande formation.

Share this post