Ny

Hur hanterar man en person med borderline?

Hur hanterar man en person med borderline?

Som närstående till en person med borderline kan det vara viktigt att sätta gränser för vad du själv orkar. Det kan vara stora svängningar i humöret som kan vara svåra att förstå och hantera. Det kan vara viktigt att hitta en balans för att finnas som ett stabilt stöd, utan att själv dras med i alla känslor.

Kan borderline försvinna?

Borderline är ingen sjukdom eller egenskap som man antingen har eller inte har. Gränsen mellan sjukt och friskt flyter. Personlighetsstörningen kan också förändras och försvinna med tiden.

När bryter borderline ut?

Borderline yttrar sig ibland genom symtom som föreligger inom flera andra diagnoser. Exempelvis ADHD, autismspektrumstörning, bipolär sjukdom och PTSD har symtomöverlapp med borderline. Det är vanligt att de med borderline även har annan psykisk problematik, såsom depression, ångest, ätstörningar och/eller missbruk.

Vad är det för skillnad på borderline och bipolär?

Recidiverande depressioner kan vara fas i bipolär sjukdom där en manisk eller hypoman fas visar sig så småningom. Hypertymt temperament (se nedan under Symtom) kan vara del i bipolär sjukdom. Borderline personlighetsstörning uppträder ofta tillsammans med bipolär sjukdom (se avsnittet Personlighetsstörningar).

Hur är en person med borderline?

Borderline personlighetssyndrom innebär att du känner extremt starka känslor samtidigt som du har en känslomässig sårbarhet som gör det svårt för dig att kontrollera känslorna. Det är vanligt att det medför problem i vardagen med konflikter, destruktiva beteenden, impulsiva handlingar och raseriutbrott.

Finns det olika grader av borderline?

Det finns alltså nio kriterier och fem eller fler ska vara uppfyllda för att man ska kunna sätta diagnos. Eftersom personen ska uppfylla minst fem av nio kriterier kan det bli över 100 olika varianter av samma diagnos. Två personer diagnostiserade med borderline kanske bara har två kriterier gemensamt.

Hur många med borderline tar livet av sig?

Upp till en tiondel av personer med borderline personlighetsstörning begår självmord. Efter 10 år kommer 50 % av personerna med borderline personlighetsstörning att ha blivit återställda så att de kan fungera på ett arbete och bibehålla personliga relationer.

Är bipolära elaka?

Depression. När du som har bipolär sjukdom har en depression kan du känna igen dig i följande symtom: Du känner dig mycket nedstämd, arg eller irriterad. Du känner dig inte glad, inte ens när du gör sådant du vanligtvis brukar gilla.

Share this post