Ny

Vad ar bilens konstruktion?

Vad är bilens konstruktion?

Bilen består oftast av fyra hjul, två där fram och två därbak som sitter på varsin axlar. På dessa axlar sitter en motor som driver bilen framåt, tillsammans med en hel del andra delar. En bil kännetecknas oftast med fyra hjul. Men de kan också ha tre eller fler.

Vad är bensin och diesel för bränsle?

Diesel är ett drivmedel som används mer och mer. Diesel innehåller kolväten med 10-22 kolatomer. Dieselbilar har ofta lägre bränsleförbrukning än bensinbilar eftersom diesel har högre energiinnehåll än bensin. Dieselbränsle innehåller mer kol per liter än bensin så koldioxidutsläppet blir lite högre.

Vilket bränsle använder bilar?

Det allra vanligaste drivmedel för bilar är bensin och har generellt mindre utsläpp än en bil som går på diesel med katalysator. En stor nackdel med de fossila bränslena är att de skadar miljön och håller på att ta slut. I Sverige säljs bensin och diesel av miljöklass 1 vilket innehåller mindre skadliga ämnen.

Hur många kolatomer innehåller diesel?

Framställning. Dieselolja består huvudsakligen av kolväten med mellan 10 och 22 kolatomer. Den har oftast ett cetantal av minst 45 och tillverkas för det mesta med petroleum (råolja) som råvara.

Är en del i förbränningsmotor?

En förbränningsmotor är en motor där ett bränsle reagerar med en oxidator, och bränsleblandningen utövar mekaniskt arbete. Motorer med en extern förbränning, ångmaskin, ångturbin, Stirlingmotor etcetera, räknas ej som förbränningsmotorer utan gastrycksmotorer.

Hur drivs en bil framåt?

Kolven är en väsentlig del av förbränningsmotorn som omvandlar bränsle till energi och driver bilen framåt. Det är en rörlig komponent som används för att överföra kraften från gasen som expanderar i cylindrarna till vevaxeln som får hjulen att snurra.

Vad är diesel och bensin gjort av?

Bensin och diesel är fossila drivmedel och är mineralbaserade. Med det menas att de är tillverkade av fossila råvaror – råolja som bildats av förmultnade växtdelar och som sedan miljontals år ligger begravt djupt i berggrunden. När drivmedlet förbränns i motorn bildas avgaser som bland annat innehåller koldioxid.

Vad kan en bil drivas av?

De flesta är fossildrivna, det vill säga bensin- eller dieselbilar. Även om förbränningsmotorn lever vidare går utvecklingen framåt både vad gäller konstruktion och bränsleåtgång. Idag kan den kombineras med andra motorer som en elhybrid, eller i kombination med moderna bränsletyper som till exempel gasdrift.

Vad är fördelen med att köra ett eldrivet fordon körkort?

De släpper inte ut några farliga ämnen och motorbullret är i princip obefintligt. Elen är också betydligt billigare än bensin. Nackdelen med elbilar i dagsläget är dels priset och dels att räckvidden inte är lika lång som motsvarande bensinbilar.

Hur giftigt är diesel?

Framför allt är det partiklarna i dieselavgaserna som anses mycket farliga. Enligt forskare på Bilprovningens Motortestcenter är dieselbilar sommartid 10-20 gånger farligare än en bensindriven bil. En speciell riskfaktor i sammanhanget är den relativt nya direktinsprutningstekniken.

Share this post