Trendig

Vad betyder Flavonoid?

Vad betyder Flavonoid?

Flavonoider är en grupp fenolföreningar som finns i de flesta växter. Det finns över 4 500 olika kända flavonoider och ny forskning genomförs kontinuerligt om dessa ämnen. De mest kända typerna av flavonoider är quercetin, kaempferol, naringenin, tanniner och katekiner.

Är flavonoider nyttigt?

Olika studier tyder på att flavonoider har en rad hälsofördelar, inklusive antioxidant, antiinflammatorisk och cancerbekämpande egenskaper och finns i en mängd olika livsmedel inklusive frukt (som tranbär, blåbär, björnbär, blåbär, fiberrika äpplen etc), grönsaker och drycker.

Vad är det mest antioxidanter i?

Bär innehåller mest antioxidanter. Ta för dig av: blåbär, svarta vinbär, nypon, körsbär, björnbär, smultron, lingon och kråkbär som har ett högt innehåll. Granatäpple är en frukt som innehåller en stor mängd antioxidanter. Citrusfrukter är också ett bra val samt vindruvor, plommon, ananas, dadlar och kiwi.

Vad är flavonoider och var hittar man dessa?

Flavonoider är väldigt små fytonäringsämnen som finns i huden och de yttre lagret på frukter, grönsaker och plantor. Varje färg representerar en flavonoid och hjälper till att attrahera pollinatorer, filtrera UV-strålning och skydda mot sjukdom.

Varför ska man äta antioxidanter?

Gemensamt för gruppen ämnen som kallas antioxidanter är att de förhindrar bildning och skadeverkan från reaktiva ämnen, så kallade fria radikaler. En rad olika ämnen i maten ingår på olika sätt i kroppens mekanismer för att ta hand om överskottet av fria radikaler.

Hur mycket antioxidanter per dag?

Du bör få i dig 3 000 – 5000 antioxidanter per dag.

Vilka olika antioxidanter finns det?

Bland de ämnen som räknas som antioxidanter hittar vi vitaminer, karotenoider, peptider, fenoler, enzymer och proteiner. Några antioxidanter producerar till och med kroppen själv – såsom bilirubin, urinsyra, katalas, glutationperoxidas (GPx), liponsyra och superoxiddismutas (SOD).

Vad hjälper antioxidanter mot?

Gemensamt för gruppen ämnen som kallas antioxidanter är att de förhindrar bildning och skadeverkan från reaktiva ämnen, så kallade fria radikaler. En rad olika ämnen i maten ingår på olika sätt i kroppens mekanismer för att ta hand om överskottet av fria radikaler. Flera av dem är vitaminer.

Share this post