Ny

Vad innehaller Fargodsel?

Vad innehåller Fårgödsel?

Fårgödsel är till näringsinnehåll ungefär mellan ko- och hästgödsel. Är den på strö, innehåller den dock inte så mycket kväve. Om du komposterar fårgödseln bildar den fin mull som kan användas till att ge struktur åt för kompakta lerjordar och som komplement till ”säckjord” som mest består av torv.

Hur mycket NPK per hektar?

Skördeökningen var måttlig för givor över 120 kg kväve per hektar. På grund av detta, och med tanke på risken för liggsäd, justeras givorna endast upp med 5 kg kväve per ton för högre skördar än 7 ton per hektar. Utan tillväxtreglering bör du gödsla med högst cirka 100 kg kväve per hektar.

Hur mycket hästgödsel ska man ta?

Det brukar vara lagom att tillföra 2–3 kilo väl förmultnad stallgödsel (ko- eller hästgödsel) per kvadratmeter till grönsakslandet på våren. Använder man hönsgödsel räcker det med cirka 2 deciliter per kvadratmeter för att inte riskera kväveläckage.

Vilken gödsel till grönsaker?

kompost, torvmull, plantjord, barkmull eller naturgödsel. Att odla grönsaker i kruka kan vara ett bra alternativ om du har ont om plats i trädgården eller kanske bara har tillgång till en balkong eller altan. Innehåller alla näringsämnen som behövs för att köksväxterna ska växa och ge en välsmakande och rik skörd.

Kan man gödsla med mänsklig avföring?

Det går alldeles utmärkt att använda komposterade fekalier(bajs) som gödsel. Förutsättningen är att man låter fekalierna kompostera i minst två år. Även om kompostmaterialet ser ut som jord långt tidigare, ska man inte använda det till jordförbättring i grönsakslandet, eftersom det kan finnas kvar smittämnen.

Hur mycket gödning per hektar vall?

I försök med gräsvall kan man se att om man drar ner kvävet från 105 till 70 kg/ha till första skörd tappar man ca 500 kg ts och 20 g råprotein/ kg ts vid tidig skörd. Om man har yngre vallar med möjlighet att ge ca 20% klöverandel bör det räcka med ca 70-90 kg N/ha.

Hur mycket gödsel per hektar?

Du får sprida max 22 kg fosfor per hektar. Du får sprida stallgödsel och andra organiska gödselmedel som motsvarar ett genomsnitt på max 22 kg fosfor per hektar spridningsareal och år, under en femårsperiod. Du kan sprida mer än 22 kg fosfor enskilda år, men då behöver du sprida mindre andra år.

Vad menas med NPK?

Växter behöver främst kväve(N), fosfor (P) och kalium (K). Detta förkortas NPK.

Share this post