Populära

Hur mycket vager asfalt?

Hur mycket väger asfalt?

Mängd: 100 kg asfalt/m2 ger en tjocklek på ca 4 cm, vilket lämpar sig för normala gårdsplaner. Ytor som är utsatta för mer slitage och belastning kräver 120 kg/m2, vilket ger en tjocklek på ca 5 cm.

Vad betyder ABT asfalt?

Tät asfaltbetong (ABT): Används till allt från garageuppfarter till vägar och gator. Stenrik asfaltbetong (ABS): Används som slitlager på högtrafikerade vägar.

Vad är AG asfalt?

Asfaltbeläggningen kan även inkludera ett bärlager av asfaltbundet grus (AG) samt eventuellt asfaltbetong, bindlager (ABb), vilka fördelar trafiklasten för att undvika deformation av underliggande lager.

Vad är bundet bärlager?

Bindlagret består vanligen av en asfaltbetong och har som uppgift att fördela trafiklasten och att reducera risken för spårbildning. Vid tunnare konstruktioner utelämnas vanligen bindlagret. Det bundna bärlagret ska fördela trafiklasterna och kunna tåla många passager av tunga fordon.

Hur mycket asfalt?

Som en riktlinje kan man dock räkna med att priset för endast själva asfalteringen vanligtvis brukar kosta från 150 kr per kvadratmeter exklusive moms och uppåt. För hela arbetet med alla olika moment inkluderade får du ofta räkna med en kostnad på minst 500 kr per kvadratmeter och uppåt.

Hur tjock ska asfalten vara?

Vi rekommenderar att man lägger ett lager på minst 8–10 cm. Det är viktigt att ytan blir helt jämn så använd gärna en lång bräda eller dylikt för att raka ut materialet med.

Hur länge håller en asfaltering?

Hur länge håller asfalten? En större landsväg, Europaväg eller riksväg, behöver ett nytt slitlager (de översta tre centimetrarna av beläggningen) ungefär vart sjätte till vart tionde år, beroende på trafikmängd. För kommunala gator med mindre trafik, och lägre hastigheter, kan tiden mellan åtgärderna vara cirka 20 år.

Vad är Vägskärning?

Terrassytan bildar gräns mellan vägkroppens överbyggnad och dess underlag. I skärning (högpunkter som grävs igenom) kallas marken under terrassytan för undergrund. Vid vägbankar kallas de utfyllda massorna för underbyggnad.

Vad är Bitumenbundna lager?

Bitumenbundet lager Lager bestående av ballast och bituminöst bindemedel. Bituminöst bindemedel Bindemedel som är baserat på bitumen. Chipsten Ballast av ensartad storlek avsedd för invältning i gjutasfaltmassa.

Vad kostar det att asfaltera 100 kvm?

Share this post