Blogga

Nar kom ISOFIX som standard?

När kom ISOFIX som standard?

ISOFIX har funnits som standard i de flesta nya bilar från och med 2006. Idag har minst 60 procent av alla europeiska bilar ISOFIX, så det finns en god chans att även din bil har det. Det enklaste sättet att ta reda på det, är att titta i bruksanvisningen för din bil.

Vad är ISOFIX-fästen bak?

ISOFIX-fästena i bilar består av två fästpinnar, placerade strax bakom delningen mellan stolsdynan och ryggstödet. ISOFIX-fästena på bilbarnstolar består av en låsmekanism som passar fästpunkterna i bilen.

När började Volvo med ISOFIX?

Först ut att tillverka en bakåtvänd bilbarnstol med Isofix-fästen var Volvo, år 2000. Den integrerade två-stegsbältesstolen. Den integrerade två-stegsbältesstolen lanserades 2007. Det är ett tillval som kan förvandla ytterplatserna till bältesstolar i två steg så att de växer med barnen.

När kom ISOFIX till Volvo?

1999 kom världens första bakåtvända Isofix-anpassade bilbarnstol som var två stolar i en. Dels för spädbarn och dels för barn upp till fyra års ålder. Allt rymdes och monterades i samma Isofix-ram. Volvo presenterade 2007 världens första inbyggda tvåstegsbälteskudde i V70.

Är ISOFIX ett måste?

Oftast är själva fästet försett med en liten symbol. Det finns tyvärr inga möjligheter att installera systemet i en bil som saknar det helt från början, bilen måste vara gjord för ISOFIX.

1999 kom världens första bakåtvända Isofix-anpassade bilbarnstol som var två stolar i en. Dels för spädbarn och dels för barn upp till fyra års ålder.

ISOFIX-fästet består av metallöglor som är fastsatta i bilens stomme där kompatibla bilbarnstolar krokas fast. Denna montering av bilbarnstol garanterar en säker fastsättning inom några sekunder och har vanligtvis ett tydligt sätt att kontrollera att din bilbarnstol är korrekt installerad.

Vilka bilar har inte ISOFIX?

Isofixfästen i framstolen finns inte i så många bilar. BMW erbjuder det bara i två modeller: det är standard i Z4 och kostar 900 kr att få inmonterat i nya Active Tourer. Hos Mercedes går det bara att få fästena inmonterade i SL-modellen. Renault erbjuder fästen fram i vissa modeller, exempelvis Mégane.

Share this post