Populära

Vad ar en andrahandskalla?

Vad är en andrahandskälla?

Vi skiljer på förstahandskällor och andrahandskällor. En person som var med när något hände är en förstahandskälla. Journalisten som i efterhand intervjuar personen och sedan återberättar händelsen är en andrahandskälla.

Vad är Källtillit?

Källkritiken handlar om det enskilda påståendet eller enskild artikel. Källtillit är mer på system- och organisationsnivå, att hitta en tidningsredaktion, en forskningsinstitution, en myndighet man kan lita på. – Källtillit handlar om att ha en rimlig tillit till att det man läser i vissa källor rimligtvis är sant.

När är en källa oberoende?

Att källorna är oberoende av varandra betyder att deras information inte uteslutande söker stöd för sina påståenden genom att bara referera till varandra, utan att var och en av källorna söker stöd i egen forskning och egna källor.

Vad är skillnaden mellan en primär och en sekundär källa?

Primär- och sekundärkällor Primärkällor utgörs av förstahandsinformation eller originaldata. Sekundärkällor (andrahandskälla) pekar tillbaka på en eller flera primärkällor. Sekundärkällor bygger vidare på primärkällor, t.

Vad ska vara med i en källkritik?

Att vara källkritisk innebär att värdera den information man tar del av. Det betyder dels att förstå att vissa källor har högre trovärdighet än andra, dels att vara medveten om att avsändare av information har ett syfte. Den här texten har också ett syfte, att öka kunskapen om källkritik.

Vad är en säker källa?

För att betraktas som trovärdig ska en källa vara publicerad, exempelvis i en bok (ej självpublicerad på eget förlag), en tidskrift eller av en större organisation, vara författad av en expert på ämnet och granskad av en utgivare eller av en annan expert.

Hur man refererar till en föreläsning?

personlig kommunikation anges både i texten och i referenslistan. I din text: (Rosell 2017, Föreläsning, 15 mars). I referenslistan: Rosell, M. (2017) Föreläsning om olika referensstilar, 15 mars.

Share this post