Trendig

Nar kan man anse att en vara ar felaktig?

När kan man anse att en vara är felaktig?

En vara är felaktig, bland annat om: Den är trasig. Den inte stämmer överens med vad du och konsumenten har avtalat om, till exempel vad gäller mängd eller kvalitet. Du inte har upplyst konsumenten om detaljer om varan som du borde ha upplyst om.

Vad menas med fel på vara?

En vara är att beteckna som felaktig om den inte uppfyller vad parterna kommit överrens om i köpeavtalet (konkret fel, 17 § KöpL 1 st), eller om det har ett allmängiltigt fel enligt 17 § 2 st (abstrakt fel). Den ska också stämma överens med vad säljaren utlovat (18 §) även om dessa egenskaper inte ingått i avtalet.

Vad gör man om man inte är nöjd med en tjänst?

Konsumenten kan reklamera fel upp till tre år, efter att du slutförde uppdraget. Undantaget är om tjänsten gäller arbete på mark, byggnader eller andra fasta saker. Då kan konsumenten reklamera fel i upp till tio år. När konsument har upptäckt felet ska konsumenten klaga på felet inom rimlig tid.

Vad räknas som fel på tjänsten?

4 § i KtjL säger att näringsidkaren ska utföra tjänsten fackmässigt, dvs. utifrån de krav på kompetens och kvalitet som gäller inom branschen. Tjänsten ska även anses vara felaktig om den avviker från vad man har avtalat om. Prestationen anses vara felaktig om den avviker från vad konsumenten med fog kunnat förutsätta.

Vad har man rätt att kräva om man köpt en felaktig vara?

Du har rätt att kräva skadestånd, det vill säga ersättning, för omkostnader du får på grund av en felaktig vara eller en försenad leverans. Det kan till exempel handla om ersättning för en extra resa till företaget, eller om du varit tvungen att ta ledigt från jobbet.

Vilka påföljder är möjliga vid fel på vara?

Om varan är att anse som felaktig, och detta fel inte beror på köparen, har köparen rätt att bland annat kräva avhjälpning, prisavdrag eller hävning. Avhjälpning innebär i detta fall t. ex. att säljaren reparerar bilen och att detta sker utan kostnad för er.

Vad menas med omleverans?

Ett krav på att en levererad vara som varit behäftad med fel ska ersättas med en fullgod, felfri vara.

Vad kan du kräva av säljaren om du får en felaktig vara?

Kan man reklamera en tjänst enligt vilken lag?

Konsumentens rättigheter vid felaktig tjänst Om tjänsten anses felaktig kan konsumenten reklamera den. Konsumenten har rätt att reklamera en tjänst inom tre år efter avslutat arbete. Avser tjänsten arbete på mark, byggnader eller andra fasta saker har konsumenten rätt att reklamera fel som upptäcks inom tio år.

Kan man friskriva sig från konsumentköplagen?

Svaret på den frågan är nej. Konsumentköplagen är en tvingande lagstiftning till konsumentens fördel. Avtalsvillkor som är till nackdel i jämförelse med lagen är ogiltiga, 3 § konsumentköplagen(KköpL).

När är det enligt konsumenttjänstlagen fel på en tjänst?

Konsumenttjänstlagen säger att det är fel på tjänsten om resultatet av arbetet avviker: Från vad konsumenten med hänsyn till reglerna om fackmässighet, omsorg och material kan kräva. Från säkerhetsföreskrifter eller förbud. Från vad parterna avtalat.

Hur gör du när du klagar på felaktiga varor och hur ska du gå till väga?

Enligt konsumentköplagen har du rätt att reklamera en felaktig vara i upp till tre år efter köp. Reklamera så snart som du upptäcker felet och senast inom två månader. Vänd dig till butiken eller där du köpt varan. Det ska gälla ett så kallat ursprungligt fel och inte något som du själv har orsakat.

Share this post