Populära

Vad hander om man inte fyller i Monstringsunderlaget?

Vad händer om man inte fyller i Mönstringsunderlaget?

Det är viktigt att du både besvarar mönstringsunderlaget och genomför mönstring tills dess att du blivit beviljad uppskov. Om du blir inskriven till en militär grundutbildning men inte kommer till utbildningsstarten, eller avbryter utbildningen utan giltiga skäl, kan du bli dömd till fängelse.

Vad händer om man vägrar göra värnplikt?

Om du inte vill göra värnplikt är det bästa att skriva det redan när du får brevet från Plikt- och prövningsverket. Om du kallas till mönstring ändå behöver du säga det igen när du mönstrar. Om det går så långt att du väljs ut för att göra värnplikt och kanske till och med hinner börja är det svårt att hoppa av.

Kan man tacka nej till värnplikten?

Det är därför viktigt att du förstår vilka skyldigheter du har som värnpliktig och att du noga tänker igenom ditt beslut. Tackar du nej till att mönstra och bli värnpliktig återtar du bara din ansökan. När du blir värnpliktig har du inte möjlighet att hoppa av, du är då enligt lag skyldig att fullfölja utbildningen.

Måste man fyller i Mönstringsunderlaget?

Som svensk medborgare måste du det år du fyller 18 lämna uppgifter om dig själv i det webbaserade mönstringsunderlaget. Uppgifterna i underlaget använder vi för att bedöma vilka som ska kallas till mönstring. Alla behöver däremot inte svara på frågorna i mönstringsunderlaget.

Kan man göra vapenfri lumpen?

Man kan göra sin värnplikt i vapentjänst eller vapenfri tjänst inom försvarsmakten eller som civiltjänst.

Hur undviker man mönstring?

Inte kallad till mönstring

  1. Du uppfyller kraven för att mönstra men eftersom det bara är ett begränsat antal som kallas till mönstring finns det ingen plats till dig.
  2. Du har en kronisk sjukdom eller skada som gör att vi bedömer att du inte har förutsättningar att klara en värnpliktsutbildning.

Share this post