Frågor

Vad ar daligt for gallan?

Vad är dåligt för gallan?

Större stenar kan orsaka problem på olika sätt, det vanligaste är att du får ont. När du har ätit fet mat drar gallblåsan och gallgångarna ihop sig för att pressa ut galla. Trycket stiger i gallblåsan och i gallvägarna om en sten ligger i vägen och hindrar gallan från att komma ut.

Vad ska man tänka på när man har opererat bort gallan?

Sluta röka och undvik alkohol före och efter operationen Du bör också undvika att röka helst åtta, men minst fyra veckor efter operationen. Prata med läkaren om du behöver hjälp och stöd att sluta röka. Undvik också att dricka alkohol fyra veckor före operationen och fyra veckor efter.

Vad ska man undvika att äta när man har gallan?

Var sparsam med fett vid tillagningen av maten, exempelvis genom att koka maten eller genom att tillaga den i lergryta, ugn eller mikrovågsugn. Tänk på att stekt, panerad och friterad mat innehåller mycket fett….Mat som ofta ger besvär är exempelvis:

  • rökt och stekt mat.
  • gurka, äpple och paprika.
  • ägg.

Kan man dricka alkohol vid gallsten?

Gallsten – kostråd Du kan äta vanlig mat direkt efter hemkomsten. Under de första veckorna är det olämpligt att äta stora måltider. Alkohol är inte förbjudet.

Vilken mat orsakar gallsten?

Fet mat, ägg, gul lök och grönsaker med grönt skal kan stimulera gallblåsan så att ett gallstensanfall initieras. Gallstenar kan också ge upphov till gallblåseinflammation som ger en mer molande värk under höger revbensbåge, feber, illamående och kräkningar.

Vad kan man göra åt Gallbesvär?

Ibland upptäcks gallsten av en slump i vid en undersökning. Om de inte är till besvär så krävs ingen åtgärd. Gallstenar som ger symtom behandlas med smärtstillande och inflammationshämmande läkemedel (NSAID) samt råd om livsstilsändringar. Stenarna kan undersökas med ultraljud eller magnetröntgen.

Share this post