Frågor

Far man bygga hur man vill?

Får man bygga hur man vill?

Du behöver oftast bygglov om du vill bygga en ny byggnad, bygga till eller göra vissa andra ändringar. Du kan även behöva bygglov för att sätta upp ett plank eller en mur, eller anordna ett upplag på din tomt. Ibland måste du göra en anmälan även om du inte behöver bygglov.

När behöver man göra en bygganmälan?

Om det inte krävs bygglov, behöver du göra en bygganmälan i följande fall (från myndigheten Boverkets hemsida): rivning av en byggnad eller en del av en byggnad, nybyggnad eller tillbyggnad som har undantagits från krav på bygglov i en detaljplan eller i områdesbestämmelser.

Kan man bygga utan byggnadslov?

Det finns vissa undantag från kravet på bygglov om du har ett en- eller ett tvåbostadshus. Du kan få bygga uteplatser, skärmtak, friggebodar, tillbyggnader, uthus, murar och plank utan bygglov. Du kan även få göra fasadändringar och bygga två takkupor utan lov.

Vad ingår i en bygganmälan?

Ansökan ska också innehålla uppgifter om dina (byggherrens) person- eller organisationsnummer, namn och adress, fastighetens beteckning och när arbetena ska påbörjas. Du ska också bifoga ett förslag till kontrollplan. Om det behövs en kontrollansvarig ska du föreslå en sådan. Många kommuner har blanketter för anmälan.

Vad får uppföras på prickmark?

Ett attefallshus, alltså en bygglovsbefriad komplementbyggnad eller komplementbostad på maximalt 30 m², får strida mot områdets detaljplan. Det får alltså uppföras även på prickmark. Däremot får det inte placeras närmare tomtgräns än 4,5 meter, om inte grannen skriftligen medgivit det.

Vad händer om man inte gör en bygganmälan?

Om du har missat att ansöka om bygglov eller bygganmälan för en åtgärd som kräver detta kommer du att föreläggas med en sanktionsavgift. Avgiften kommer att skickas ut till dig även om du får ett bygglov i efterhand.

Vad händer om man inte sökt bygglov?

Kan du inte få bygglov, till exempel om du byggt där man inte får bygga, kan du bli tvungen att riva byggnaden. Oavsett om du får bygglov eller inte måste du betala en sanktionsavgift om inte det olovligt utförda är rivet eller återställt innan nämnden fattar beslut.

Vad är skillnaden på bygglov och bygganmälan?

Det kan sägas att skillnaden mellan bygglov och bygganmälan är att bygglov används vid mer komplicerade projekt medan bygganmälan skall användas vid enklare byggen. Det är dock samma krav på bygglovsritningar oberoende om du ansöker om bygglov eller bygganmälan.

Hur fyller man i en bygganmälan?

Ansök. Fyll i ansökningsblanketten och skicka den tillsammans med övriga handlingar till stadsbyggnadskontoret. Om din ansökan är komplett går processen snabbare. Du använder samma blankett för att söka lov och anmälan.

Share this post