Allmänning

Vad ar saljarens upplysningsplikt?

Vad är säljarens upplysningsplikt?

Säljaren har ingen allmän upplysningsplikt, detta innebär alltså att säljaren inte är skyldig att berätta allt denne vet om bostadens eller fastighetens skick. Däremot ska säljaren informera köparen om de fel som denna vet om men som köparen kan ha svårt att upptäcka.

Vem ska man kontakta vid dolda fel?

Vem ska jag kontakta om jag upptäcker ett dolt fel? I första hand ska du reklamera köpet till säljaren. Du kan även kontakta mäklaren för att få hjälp med hur du ska göra. För att kräva skadestånd eller sänkt pris på bostaden rekommenderas att kontakta en jurist.

Hur länge kan man hävda dolt fel?

Du kan klaga på ett dolt fel i upp till tio år från det att du fick tillträde till huset, men tänk på att du måste klaga (reklamera) inom rimlig tid från det att du upptäckte felet.

Vad ingår i köparens undersökningsplikt?

Den som köper en bostad är ansvarig för att undersöka den mycket noga. Köparen har en så kallad undersökningsplikt. Köparen kan inte få ersättning av säljaren i efterhand för fel som har missats och som borde ha upptäckts vid en noggrann undersökning. Mäklaren ska informera köparen om undersökningsplikten.

Vad menas med upplysningsplikt?

Säljarens upplysningsplikt är en skyldighet för säljaren att berätta för köparen om omständigheter som inte tidigare varit föremål för diskussion mellan parterna. Att det är fråga om en skyldighet innebär att om säljaren underlåter att berätta om dessa omständigheter, så får det vissa rättsföljder.

Vad har jag som köpare för skyldighet att informera mig om om det är en bostadsrättslägenhet Vem bör jag mer prata med än säljaren?

Säljarens upplysningsplikt innebär att säljaren till en bostad ska ge köparen information om de fel och brister som den känner till och som köparen kan ha svårt att upptäcka vid sin egen undersökning. Upplysningsplikten gäller både när det kommer till försäljning av villa och försäljning av bostadsrätt.

Kan säljaren friskriva sig från dolda fel?

Trots första stycket kan näringsidkaren och konsumenten träffa avtal om att ersättning för skada enligt bestämmelserna i 12–19 §§ inte skall omfatta förlust i näringsverksamhet.” Det går med andra ord allderles utmärkt att som säljare friskriva sig från dolda fel som skett i detta fall och det är helt lagligt.

När kan man häva ett husköp?

För att kunna häva ett avtal krävs ett så kallat avtalsbrott av allvarligare karaktär. Det innebär, enkelt uttryckt, att någon av avtalsparterna i hög grad inte uppfyllt vad man kommit överens om. För säljaren i en fastighetsaffär kan hävning i praktiken endast komma i fråga om köparen inte betalar köpeskillingen.

Vad innebär köparens undersökningsplikt enligt jordabalken?

Undersökningsplikten innebär att du som köpare måste undersöka en bostad innan köp. Den gäller vid både köp av villa, som regleras i jordabalken, och vid köp av bostadsrätt, som regleras i köplagen, men skiljer sig lite åt i de båda lagrummen. Som köpare är det viktigt att ta undersökningsplikten på allvar.

Vad menas med en öppen besiktningsklausul?

Med en öppen besiktningsklausul kan köparen begära att köpet återgår efter att besiktningen utförts. Detta måste i så fall ske inom den tidsfrist som angetts i klausulen. Köparen behöver inte förklara varför.

Share this post