Ny

Vad ar ett rationellt uttryck?

Vad är ett rationellt uttryck?

När man har två polynom och dessa bildar en kvot, då kallas den uppställningen för ett rationellt uttryck. I det första exemplet bildas en kvot mellan 6x+2 i täljaren och 3x i nämnaren; i det andra exemplet bildas en kvot mellan 5×2+2x i täljaren och x+6 i nämnaren.

Hur förkortar man ekvation?

Förkorta bort ett uttryck I en ekvation kan man förkorta bort (dividera med) ett uttryck, som innehåller obekanta (x), under förutsättning, att man samtidigt sätter detta uttryck lika med 0, och låter det bestämma en rot till ekvationen.

För vilka Variabelvärden är uttrycken inte definierade?

Till skillnad från polynomfunktioner, som vi träffat på tidigare, är rationella funktioner som regel inte definierade för alla variabelvärden. Om vi till exempel tittar på den rationella funktionen ovan, så är det ju inte tillåtet att nämnaren x-1 antar värdet noll, eftersom division med noll inte är definierat.

Hur vet man om ett tal är definierat?

Om nämnaren antar värdet noll är uttrycket inte definierat. Det är definierat för alla andra värden på $x$ . $10-x=0$ då $x=10$ . Alltså gäller att uttrycket är definierat för alla $x$ förutom $x=10$ .

Hur får man bort upphöjt?

Lös potensekvationen med rötter Lös potensekvationen x3−1=7. För att lösa ut x måste vi först addera 1 till båda led så att x3 står ensamt i vänsterledet. Eftersom x är upphöjt till 3 drar vi tredje roten ur båda led för att lösa ut x. Ekvationen har alltså lösningen x=2.

Ett rationellt uttryck är en kvot av två polynom, alltså där både täljaren och nämnaren är polynom. Precis som för de rationella talen (bråktalen) får nämnaren aldrig vara lika med noll, för att uttrycket ska vara definierat.

Vad är rationella tal?

Rationella tal. Med rationella tal menar vi alla heltal och alla bråktal som kan skrivas på formen: a b, b ≠ 0. där a och b är heltal. Exempel på rationella tal: 0, 3, − 17, 13 7, 2, 4, − 0, 6. Mängden av de rationella talen betecknas med bokstaven Q.

Vad kallas för irrationella tal?

Alla tal som inte kan skrivas som en kvot av två heltal kallas för irrationella tal. Exempel till irrationella talen är bland annat 2 (kvadratroten av ett kvadratfritt tal), π (pi) och talet e (talet e kommer vi att träffa på i en senare kurs).

Share this post