Innehållsförteckning
Vad är ojämlikhet?
Ojämlikhet är skillnader i ekonomisk fördelning, inkomster, social status eller makt. Termen avser typiskt sett ojämlikhet mellan individer och grupper inom ett samhälle, men kan även avse ojämlikhet mellan nationer.
Hur ser ojämlikheten ut idag?
Framförallt finns det oerhört många som nästan inte har några tillgångar alls. Ojämlikhet står i vägen för kampen mot fattigdom och har bevisat negativa sociala, politiska och ekonomiska effekter. Hade ojämlikheten minskat de senaste tio åren hade hundratals miljoner fler kunnat lyftas ur fattigdom.
Vilka konsekvenser kan ojämlikhet i samhället få?
En stor mängd forskning visar att det finns starka samband mellan ojämlikhet och försämrad folkhälsa i form av fetma, depression och ångest. Även kortare livslängd, ökad barnadödlighet, fler våldsbrott och avhopp från skolan kan härledas till ojämlikheter i samhället.
Varför ökar ojämlikheten i Sverige?
Denna ökning är inte specifik för Sverige, men den har varit större i Sverige än i andra länder. Viktiga förklaringar till ökningen är ökade kapitalinkomster i toppen av fördelningen, sänkta inkomstskatter samt ökade löneskillnader i samband med 1990-talskrisen.
Är ojämlikhet alltid ett problem?
LEDARE. Under måndagen rapporterade SVT att gapet mellan fattiga och rika har ökat i 275 av Sveriges 290 kommuner.
Vad innebär ojämlik hälsa?
Att det finns ett mönster som visar skillnader i hälsa och överlevnad mellan socialt definierade grupper är ett faktum. Kommissionen för jämlik hälsa definierar denna ojämlikhet i hälsa som ”systematiska skillnader i hälsa mellan samhällsgrupper med olika social position”.
Varför ökar ojämlikheten?
– Det är inte så lätt som man kan tro att se vad som orsakar ojämlikhet i hälsa hos olika sociala skikt i samhället. Det är ett komplext samspel mellan faktorer som utbildning, arbetsmiljö, ekonomiska resurser, uppväxtvillkor, alkoholkonsumtion och beteenden hos individen.
Vad är problemet med ojämlikhet?
Det finns hur mycket forskning* som helst som visar att ojämlika samhällen fungerar sämre än jämlika. I ojämlika samhällen är problemen med psykisk ohälsa, missbruk, kriminalitet, våld, fetma, tillit, skillnader i livslängd, osv.
Är ojämlikhet ett problem?
Ojämlikhet Ojämlikheten ökar i Sverige. Inte bara de ekonomiska klyftorna, utan ojämlikheten får också direkta konsekvenser för det psykiska måendet. Och inte bara för den grupp som har det ekonomiskt tuffast – den psykiska hälsan i alla samhällsgrupper blir sämre av ett ojämlikt samhälle.
Är ojämlikhet bra?
– OECD och IMF påstod att ojämlikhet skulle vara skadligt för ekonomiskt tillväxt. Men det finns ingen konsensus i akademiska forskningen om att det verkligen är så. Våra analyser visar faktiskt att det, åtminstone i rika länder, finns ett positivt förhållande mellan ojämlikhet och ekonomisk tillväxt.
Hur påverkar ojämlikhet hälsa?
Ojämlikhet i hälsa kan forma socialt bestämda handlingsmönster och brist på resurser tenderar att i sig påverka människors beslut. Ett exempel är att sämre livsvillkor under barndomen, socialt eller ekonomiskt, ofta innebär sämre förutsättningar för en god kognitiv, social och emotionell utveckling.