Allmänning

Hur fungerar en skiva?

Hur fungerar en skiva?

Laserskivan har små ojämnheter på undersidan, digitala koder för data som till exempel ljud eller film. En laserstråle läser av ojämnheterna och de avkodas av en spelare som gör att man kan ta del av skivans innehåll.

Vad står LP skiva för?

LP är en förkortning av long play, och är ett format av framförallt vinylskivor med en diameter på 12 tum (30 cm), som avspelas med en rotationshastighet av 33⅓ varv per minut. Vinyl både i form av singel och LP ersatte de mycket ömtåliga ”stenkakorna” eller 78-varvarna under slutet av 1950-talet.

Vad står LP och EP för?

EP (förkortning av engelska extended play, ”utökad spelning” i betydelsen ”förlängd speltid”, EP i svenskt plural) är ett musikalbum som innehåller färre låtar än ett fullängdsalbum men fler än en singel, vanligen 3–5 låtar på totalt 10–20 minuters speltid.

Hur hög är en vinylskiva?

Beskrivning. Skivan som oftast är 7, 10 eller 12 tum (motsvarande 178, 254 och 304 mm) i diameter och 1–3 mm tjock spelas upp med hjälp av en grammofon/skivspelare, där en nål (fäst på ett tonhuvud eller ”pickup”) på en (ton)arm läser av de graverade spåren i skivan.

Hur man bränner en CD-skiva?

Att tillverka skivor kan ske på två olika sätt eller två olika metoder. Vad man kan välja mellan är Cd pressning och cd kopiering. Om du har tänkt göra stora upplagor på tusen eller fler skivor så kommer du billigast undan genom att välja Cd pressning.

Kan LP kallas?

LP-skivan eller vinylskivan som den också kallas för, är som tidigare nämnts föregångaren till CD-skivan. Akronymen LP står för de engelska termen “long play” och är tillverkad i vinyl. LP-skivan hade till en början en diameter på 10 tum men industristandarden ändrades till 12 tum efter några år.

Vad är vinyl 10?

10 låtar är ett vanligt antal låtar på ett album, så spår 1,2, och 6, 7 som då är de första på B-sidan är ofta hitlåtarna. Därtill så spelar utrustningen som vinylskivan spelas upp på en stor del.

Vad är en EP?

EP, förkortning för elektronisk publicering.

Hur många låtar är det på en LP?

Musikalbum eller bara album, ibland kallat fullängdare eller LP (Long Play), är ett format för att paketera och distribuera ett antal musikstycken, vanligen cirka 10 till 15 om det är populärmusik och cirka 15–20 stycken om det är ett samlingsalbum.

Vad består vinyl av?

Vinyl består av stensalt och petroleum samt naturliga fyllämnen som krita och kalksten. Vinylgolv innehåller inga farliga emulgeringsmedel, inga tunga metaller och inget bly. Mellan vinylgolv och PVC-golv finns det nästan ingen skillnad – begreppen kan användas som synonymer.

Share this post