Varför uppstår språklig variation?
Det finns många olika varianter av det svenska språket. Hur du väljer att använda ditt språk påverkas av många olika saker; bland annat av var du är uppväxt, din sociala ställning och din ålder. Du använder säkert inte heller samma sorts språk i alla sammanhang.
Vilka fördelar och nackdelar finns det med språklig variation?
Att man har frihet att uttrycka sig på ett sätt som är enkelt och bekvämt för honom. Nackdelar: Lekter kan medföra några attityder hos folk, till exempel att stockholmare är snobbar och att sörmländska gnäller. Lekter kan också avslöja arbete, klass och ålder som man kanske inte vill avslöja det.
Vilka fördelar finns det med att språket har variationer?
Språket kan alltså bland annat fungera som identitetsmarkör, och med hjälp av bland annat olika former av språklig variation kan vi visa vår gemenskap och grupptillhörighet. Med språkets hjälp kan vi visa samhörighet med varandra eller ta avstånd.
Vad betyder språkanvändning?
Med språkanvändning menas här att eleven samtalar och/eller skriver på något sätt och i någon omfattning. I ämnet hantverk kan fokus på elevernas språkanvändning innebära att de ges möjlighet att i ett konkret sammanhang samtala sig fram till hur de kan utvärdera arbetsprocess och resultat.
Är språklig variation bra?
När man själv talar en svenska som ligger nära skriftspråket kan det därför vara särskilt viktigt att komma ihåg att det också finns många andra svenskor och att de är lika mycket värda och lika viktiga för sina talare som ens egen standardnära svenska. Språklig variation är det normala.
Vad påverkar vårt språk?
Vi anpassar vårat språk i olika situationer och sammanhang och beroende vem vi pratar med. Kompisen, jobbintervjun eller farföräldrar, språket anpassas och jag själv gör det också, vårat språk påverkas alltså även av vem vi pratar med och vi situationanpassar talet.
Varför kan samma språk ha olika status i olika situationer?
Status kan bero på individens eller gruppens börd, kön, ålder, etnicitet eller ras (Nationalencyklopedin7). markör för etnicitet, har olika språk olika ställningar, status i samhället (uppsatsskrivarens definition). fenomen (Nationalencyklopedin8). modersmålet ( grundskoleförordning 2 kap 7§9).
På vilket sätt avspeglar attityder till dialekter och sociolekter annat än rent personlig smak?
På vilket sätt avspeglar attityder till dialekter och sociolekter annat än rent personligt smak? Speglar maktförhållanden. Många tycker stockholmare låter snobbiga och överlägsna har tex att göra med att de länge varit ett maktcentrum.