Ny

Hur lange varade stromavbrottet 1983?

Hur länge varade strömavbrottet 1983?

1983-12-27 – Fel i en frånskiljare i ett ställverk i Hamra utanför Enköping orsakar storstörningen 1983, där hela Sveriges elnät söder om Dalälven slås ut under flera timmar. 2003-08-14 – Stor spänningskollaps drabbar 50 miljoner människor i USA och Kanada.

Hur uppstår strömavbrott?

Starka vindar som fäller träd eller blåser ner stora grenar över elledningarna kan också orsaka strömavbrott. Sommartid är den vanligaste störningsorsaken att blixten slår ner i ledningar eller annan teknisk utrustning. Blixtnedslaget skapar onormala spänningar som kan slå sönder säkringar och annan teknik.

Kan man spola utan el?

När strömavbrottet pågår Håll dig informerad om händelseutvecklingen och avvakta. Om du har eget boende kan det vara så att inget vatten kommer ur kranarna samtidigt som elektriska apparater och element slutar att fungera. Tänk på att toaletten inte fylls på och utan vatten kan du inte spola.

Vad gör man om det blir strömavbrott?

Att tänka på vid strömavbrott

  1. Håll dörrarna till kyl och frys stängda. En välfylld frys håller kylan minst ett dygn om dörren inte öppnas.
  2. Stäng av diskmaskin och tvättmaskin. Vrid av alla vattenkranar.
  3. Stäng av elementen om du har elvärme.
  4. Släpp inte ut värme i onödan.
  5. Tappa upp vatten.

När Sverige slocknade?

Torsdagen den 27 december 1983 lärde sig svenska folket vad en frånskiljare är. Klockan 12.57 lossnade en sådan frånskiljare i Hamra transformatorstation utanför Enköping och landet slocknade i det största svenska strömavbrottet hittills. I stort sett blev det mörkt i hela Sverige.

Får man ersättning vid strömavbrott?

Ersättning vid strömavbrott Om du drabbas av ett sammanhängande elavbrott i minst 12 timmar ska du automatiskt få avbrottsersättning från elnätsföretaget. Ersättningen är då 12,5 procent av den beräknade årliga nätkostnaden, men minst 1000 kronor.

När får man ersättning vid strömavbrott?

Var anmäler man strömavbrott?

Om strömavbrottet inte redan är anmält kan du göra detta via avbrottskartan genom att klicka på den blå knappen ”Anmäl strömavbrott” under ”Syns inte ditt avbrott i kartan?” eller genom att ringa till Felanmälan på telefon 020-44 11 00, de har öppet dygnet runt.

Kan man spola under strömavbrott?

Använd tvättlapp och våtservetter att tvätta dig med. Om elen är borta längre tid kan du inte spola i toaletten. Sätt en plastpåse i toaletten, knyt ihop påsen och lägg påsarna i en stark sopsäck.

Kan man spola i toaletten när vattnet är avstängt?

Om du har bunkrat vatten kan du inledningsvis använda toaletten även om det blir ett vattenavbrott – spola med hjälp av en liten hink vatten som du häller i toaletten. Men kolla med din kommun vad som gäller, för säkerhets skull.

Hur länge håller kyl och frys vid strömavbrott?

Vid strömavbrott är det viktigt att du undviker att öppna frysen. Då finns kylan kvar längre tid. En stängd full frys kan hålla kylan i upp till två dygn. Hur man tar hand om delvis upptinade matvaror beror på hur mycket de har tinat.

Var är det strömavbrott i Sverige?

Cirka 50 000 hushåll drabbas av strömavbrott. Det blir stora störningar i mobiltelefonin i Skåne, Västra Götaland och Hallands län och cirka 25 000 abonnenter blir utan sin fasta telefon. En vecka senare blir 60 000 hushåll utan el när stormen Ivar drar fram över södra och mellersta Norrland.

Share this post