Rekommendationer

Vem bedomer om du ar javig?

Vem bedömer om du är jävig?

Jävsreglerna innebär att en aktieägare eller ombud inte får rösta i frågan. I enmansbolag är aktieägaren inte jävig. Inte heller är aktieägaren jävig om samtliga aktieägare är jäviga i ett enskilt ärende. Huruvida en röstberättigad person är jävig avgörs av stämmans ordförande.

När är någon jävig?

Jäv är när en person är partisk eller när det finns någon omständighet som gör att personens opartiskhet kan ifrågasättas. Den som invändningen riktas mot kallas jävig.

Varför jävsregler?

Jävsregler syftar till att garantera objektivitet och opartiskhet vid beredning, föredragning och ställningstagande och till att skapa förtroende hos berörda och allmänhet för att detta sker. Bestämmelser om jäv för myndigheter finns i Förvaltningslagen (SFS 1986:223).

Vad betyder det att vara jävig?

Partiskhet eller risk för partiskhet, som gör någon olämplig att uppträda i en viss egenskap, t. ex. som domare eller vittne. Jäv kan bland annat förekomma om en domare är släkt med en av parterna i en rättegång eller har ett eget intresse i saken.

Hur definieras jäv?

Vad är jäv? Jäv är en omständighet som är ägnad att rubba förtroendet till opartiskhet hos den som ska handlägga ett ärende. Jävsreglerna har kommit till för att garantera ett objektivt och opartiskt handlande från förvaltningsmyndigheternas sida.

Vad är Tvåinstansjäv?

Tvåinstansjäv. Tvåinstansjäv föreligger när en handläggare i en högre instans har deltagit i den slutliga handläggningen av ett ärende redan i en lägre instans. Om handläggaren redan tagit ställning till frågorna som den högre instansen ska avgöra, är det tvåinstansjäv.

Är jäv ett brott?

Att vara jävig är inte ett brott och det finns ingen generell preskriptionstid. Med det sagt kan andra påföljder än straffrättsliga påföljder bli aktuella om en person varit jävig och ändå tagit beslut.

Var regleras jäv?

Vad är jäv? Med jäv avses omständighet som kan rubba förtroendet till en beslutsfattares, ledamots eller handläggares opartiskhet/objektivitet vid handläggningen av ett ärende. De omständigheter som utgör jäv återfinns i förvaltningslagen 16 och 17 §§.

När uppstår en jävssituation?

Jäv är när en anställd eller förtroendevald anses ha ett sådant intresse i ett ärende att hens opartiskhet kan ifrågasättas. I ett yttrande från Justitiekanslern (JK) från 1995 (dnr 1642-9490) beskrivs intressejäv till följd av aktieinnehav.

Vilka typer av jäv finns och vad innebär dem?

De olika jävssituationerna regleras i 16 § förvaltningslagen:

  • Sakägarjäv eller intressejäv (första punkten)
  • Släktskapsjäv (också första punkten)
  • Ställföreträdarjäv (andra punkten)
  • Ombudsjäv (också andra punkten)
  • Tvåinstansjäv (tredje punkten)
  • Delikatessjäv eller grannlagenhetsjäv (fjärde punkten)

Vad heter jävig på engelska?

jäv

Huvudsakliga översättningar
Svenska Engelska
jäv challenge, conflict of interest
disqualification

Vem ska anmäla jäv?

Jävsreglerna gäller vid all ärendehantering och riktar sig till den som på något sätt kan påverka dess utgång. Reglerna gäller både den som beslutar och som bereder ärendet. Förtroendevalda har ett ansvar att anmäla jäv och en jävig förtroendevald ska inte delta vid handläggningen av ärendet.

Share this post