Blogga

Vad ingar i Lararuppdraget?

Vad ingår i Läraruppdraget?

Läraruppdraget innebär enligt styrdokumenten att försvara och förespråka demokratin, att vara kunskapsförmedlare och att utveckla elevernas etiska förhållningssätt samt samhällets värdegrund. Det ingår också att ha kontakt med föräldrar samt att läraren ska kunna spela många roller.

Vilka styrdokument vilar fritidshemmet på?

Fritidshemmet regleras i skollagen (kapitel 1-6 samt 14). Vid sidan av skollagen är läroplanen det viktigaste styrdokumentet för verksamheten. Fritidshemmet ska tillämpa del 1 och 2 av läroplanen för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet (Lgr 11). Det finns allmänna råd för fritidshem.

Vad är nytt i Lgr 11?

Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet (Lgr 11) är den läroplan för grundskola, förskoleklass och fritidshem som gäller från och med höstterminen 2011 i Sverige.

Vad är Lgr 22?

De ändrade läroplanerna och kursplanerna i grundskolan, grundsärskolan, sameskolan och specialskolan börjar att gälla höstterminen 2022. Här kan du läsa om ändringarna och hur vi stöttar skolorna i arbetet.

Vad är lärarens dubbla uppdrag?

I all den förändring och utveckling som sker hela tiden kan konstateras att lärarens dubbla uppdrag gentemot eleverna är i grunden detsamma. Det dubbla uppdraget innebär kunskaps- förmedling, samt att tillsammans med hemmet främja elevernas utveckling till ansvars- kännande människor och samhällsmedlemmar.

Vad är styrdokument för skolan?

Skolans styrdokument är främst Skollagen, men även läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet (SKOLFS 2010:37), läroplanen för gymnasieskolan (SKOLFS 2011:144), läroplanen för gymnasieskolan samt de olika ämnenas ämnes- och kursplaner (SKOLFS 2011:19), (SKOLFS 2010:261).

Vilka lagar och styrdokument styr arbetet i förskolan?

Skollagen reglerar bland annat vilka rättigheter och skyldigheter barn och deras vårdnadshavare har. Läroplanen beskriver förskolans värdegrund, vad barnen ska få möta under sin tid i förskolan och vilket ansvar rektorn och förskollärarna har.

Vad står det i läroplanen?

Läroplanen innehåller fem delar: skolans värdegrund och uppdrag, övergripande mål och riktlinjer för utbildningen, förskoleklassen, fritidshemmet samt kursplaner som kompletteras med kunskapskrav.

Vad är nytt i kursplanerna?

De nya kursplanerna börjar att gälla den 1 juli 2022 utan övergångsregler. Målet har varit att göra kursplanerna till ett bättre arbetsverktyg för lärarna. Ämnets syfte och centrala innehåll ska få ett tydligare fokus i undervisningen. Kunskapskraven ska bli ett bättre stöd när lärarna sätter betyg.

Vad innebär de nya kursplanerna?

De föreslagna kursplanerevideringarna sägs betona faktakunskaper och förenklade kunskapskrav. Men kunskapskraven är innehållslösa snarare än förenklade. Frågan är om inte en missriktad vilja att förenkla tvärtom skapar fler problem – och leder till en sänkt ambitionsnivå för kunskaper i den svenska skolan (red.)

Share this post