Allmänning

Hur spraket kan ha olika status i olika situationer?

Hur språket kan ha olika status i olika situationer?

Gunilla Ladberg (2003) skriver i sin bok ”Barn med flera språk” att olika språk har olika status. Världsspråk som spanska och engelska har hög status internationellt men det svenska språket har hög status inom landet. Lågstatusspråk blir påverkade av de språk som har högre status.

Vem är det som bestämmer om en språkförändring ska accepteras?

Språkvården är rådgivande. Den har i uppdrag, och därmed makt, att ge rekommendationer om standardskriftspråket. Däremot har språkvården inte makt att kontrollera om råden följs. Språkbrukarna måste alltså inte följa rekommendationerna.

Varför är inte arabiskan ett officiellt minoritetsspråk i Sverige?

Om arabiskan i framtiden får status som ett nationellt minoritetsspråk avgörs dock inte bara av hur länge det talats i landet, utan också om vilket behov av skydd och främjande språket har och hur gruppen arabisktalande själva förhåller sig till sin språkliga och kulturella gemenskap.

Hur skiljer sig språket mellan olika åldersgrupper?

Det är många omständigheter som spelar in när man lär sig ett språk. Jämför man första- och andraspråksinlärning grovt så är det dock huvudsakligen två faktorer som skiljer sig åt: ålder och förkunskaper. När man lär sig andraspråk är man äldre än när man lär sig ett förstaspråk, ibland betydligt äldre.

Vad är språkliga varianter?

Språklig variation i talat och skrivet språk med tonvikt på hur språkvariationen hänger samman med till exempel geografisk och social bakgrund samt ålder och kön. Skillnader mellan formellt och informellt språkbruk samt attityder till olika former av språklig variation.

Är det svenska skriftspråket hotat?

För att återvända till den inledande frågan i rubriken, så kan det konstateras att det inte föreligger något akut hot mot det svenska språket som sådant, men att det däremot skett domänförluster. När det gäller antalet användare, så hamnar svenskan på runt 90:e plats bland världens knappt 7000 språk.

Vad kan det finnas för anledningar till att människor inte får tala sitt modersmål?

Subtraktiv tvåspråkighet innebär däremot att förvärvandet av ett andraspråk sker på bekostnad av förstaspråket. Konsekvensen av detta blir ofta att talare av ett minoritetsspråk tvingas ge upp sitt modersmål för att i stället övergå till det majoritetsspråk som dominerar i samhället.

Kan arabiska bli ett minoritetsspråk?

Svenska är det språk som talas av majoriteten i Sverige och därför kallas det ofta majoritetsspråket. Alla språk som inte är majoritetsspråket kallas minoritetsspråk. Även till exempel arabiska och engelska, som är huvudspråk i andra länder och talas av miljoner människor världen över, är ett minoritetsspråk i Sverige.

Varför teckenspråk ska vara officiellt minoritetsspråk i Sverige?

För dessa språk har Sverige skrivit under Europarådets minoritetsspråkskonvention, vilket innebär att språken får visst skydd och att de får en ökad status. För att bli officiellt minoritetsspråk skall vissa kriterier hos språket vara uppfyllda. Svenskt teckenspråk uppfyller de viktigaste av dessa kriterier, t.

Share this post