Allmänning

Vad ar matematiska metoder?

Vad är matematiska metoder?

Eleven kan välja och använda ändamålsenliga matematiska metoder med relativt god anpassning till sammanhanget för att göra enkla beräkningar och lösa enkla rutinuppgifter inom aritmetik, algebra, geometri, sannolikhet, statistik samt samband och förändring med gott resultat.

Vad är matematiska förmågor?

I kursplanen för matematik i gymnasieskolan tar man upp sju förmågor: begreppsförmåga, procedurför- måga, problemlösningsförmåga, modelleringsförmåga, resonemangsförmåga, kommunikat- ionsförmåga och relevansförmåga (Skolverket, 2011).

Vilken ska bort matematik?

I all enkelhet handlar denna utmaning om att du som pedagog ska presentera fyra olika siffror för eleverna och att eleverna sedan ska ge förslag på vilken av de fyra siffrorna som ska bort, självklart med en motivering till varför de har valt just den siffran som de har gjort.

Vad är Kommentarmaterial?

Kommentarmaterialen ger en bredare och djupare förståelse för de urval och ställningstaganden som ligger bakom texterna i läro-, kurs- och ämnesplanerna.

Vad är Resonemangsförmåga?

Resonemangsförmåga handlar om att utveckla ett logiskt och systematiskt tänkande för att föra, följa och värdera matematiska resonemang. Det kan beröra många andra förmågor och till exempel knyta an till matematiska begrepp och metoder, lösningsförslag till problem och modelleringssituationer.

Vilka är de 5 matematiska förmågorna?

Det finns fem matematiska förmågor i den svenska kursplanen för matematik: problemlösningsförmåga, begreppsförmåga, metodförmåga, kommunikationsförmåga och resonemangsförmåga.

Vem ska bort?

Beskrivning. Idén bygger på Brasse i fem myror som sätter upp fyra olika djur, där han tänkt att en ska bort. Här handlar det om att kunna argumentera och resonera med NO-kunskaper. Låt eleverna fundera i grupper eller lägg på bilderna som OH.

Vilket tal tänker jag på?

Säkert har du hört ”Tänk på ett tal” uppgifter någon gång. Det är uppgifter där någon ber dig tänka på ett tal och sedan utföra ett antal operationer med detta tal. Sedan så kan personen som frågar dig på något magiskt vis veta vilket tal du faktiskt tänkte på.

Hur texters avsändare påverkar innehållet?

I årskurserna 1–3 ska eleverna studera hur texters avsändare påverkar innehållet, vilket innebär att de ska få förståelse för att det bakom varje text finns en avsändare och att det påverkar textens budskap och utformning. I de högre årskurserna berör innehållet mer olika tekniker för ett källkritiskt förhållningssätt.

Vad är ett väl underbyggt resonemang?

Enkelt uttryckt bör ett resonemang utifrån kunskapskraven innebära en utgångspunkt i fakta och därefter också en beskrivning, eller förklaring av orsaker till händelsen eller konsekvenser av den, eller på något sätt förklara levnadsvillkor.

Vad betyder resonemang i matte?

Att föra matematiska resonemang innebär att motivera och argumentera för sina lösningar och lösningars rimlighet. Att följa matematiska resonemang innebär att tolka, värdera och bemöta andras motiveringar och argument.

Vad ska man kunna i matematik åk 3?

Eleven ska kunna storleksordna tal upp till tusen. Eleven ska kunna dela upp tal i ental, tiotal, hundratal och tusental. Eleven ska kunna använda huvudräkning vid addition och subtraktion för beräkning av enkla tal inom talområdet 1-100.

Hur många poäng är matte 3?

Om behörighetskravet är matematik 2 så ger matematik 3, 4 och 5 vardera en halv meritpoäng. Om behörighetskravet är matematik 3 så ger matematik 4 en halv meritpoäng och matematik 5 en meritpoäng (totalt 1,5 meritpoäng).

Är 240 meritpoäng bra?

Man kan inte direkt säga att en viss meritpoäng är bra eller dålig, det handlar mer om vilket program och vilken skola du vill komma in på och om din poäng räcker för det. Den högsta poängen man kan få är 340 vilket betyder att man har A i samtliga ämnen.

Hur får man 2 5 merit?

Man kan få max 2,5 meritpoäng. Kurser i moderna språk, matematik och engelska kan ge meritpoäng och kallas meritkurser. För att en kurs ska ge meritpoäng måste man ha lägst betyg E i kursen. Kurser som krävs för särskild behörighet ger inte meritpoäng.

Share this post