Ny

Vem anordnar kursen utbildningen?

Vem anordnar kursen utbildningen?

Det är rektor som beslutar om vilka orienteringskurser som ska ges och hur många verksamhetspoäng varje sådan kurs ska omfatta. Kursen får inte överstiga 200 verksamhetspoäng.

Vad händer om man inte klarar en kurs på universitetet?

Om du inte har klarat tillräckligt många poäng eller kurser, så behöver du läsa in det som saknas för att kunna få studiemedel eller studiestartsstöd på nytt. I vissa fall kan vi ta hänsyn till särskilda skäl, till exempel om du har varit sjuk eller om dina studier påverkats av coronapandemin.

Hur mycket kostar en yrkesutbildning?

Att läsa en yrkesutbildning kan vara allt från kostnadsfritt till att kosta flera hundratusen kronor. Vad utbildningen kostar beror på vem som är anordnare. Är det en utbildning som går under statlig tillsyn så är det vanligt att de är kostnadsfria och studiemedelsberättigande genom CSN, Centrala studiestödsnämnden.

Vem ansvarar för vuxenutbildning?

Det är bara kommuner och landsting som får vara huvudmän* för kommunal vuxenutbildning (komvux) och kommunal vuxenutbildning som särskild utbildning. Endast kommuner får vara huvudmän för kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare (sfi).

Vad kan man läsa på komvux?

Vem får läsa på komvux? Komvux på grundskolenivå är till för dig som är minst 20 år och som behöver komplettera din utbildning på just grundskolenivå (alltså årskurs 1 – 9). Komvux på gymnasienivå är till för dig som behöver komplettera din utbildning på gymnasial nivå.

Vem har rätt att läsa på komvux?

Vuxna har rätt att delta i komvux på grundläggande nivå från och med den 1 juli det år de fyller 20 år. Det gäller under förutsättning att de uppfyller alla dessa kriterier: De är bosatta i Sverige. De har inte de kunskaper som normalt uppnås i grundskolan.

Kan man gå om en kurs på universitetet?

Du kan få studiemedel för att läsa om en kurs på högskola som du inte klarat, men då måste du omregistrera dig på kursen. Du kan bara få studiemedel för de poäng du inte tidigare klarat av kursen.

Kan man hoppa av högskolan?

Om du inte tar studiemedel, så är det bara att ”köra på” allt du orkar! och skulle det bli så att du vill hoppa av, så meddelar du dn högskola/universitet om det och då är det ”färdigt”. Om du inte får betyg på någon avslutad kurs, kommer inga högskolepoäng registreras i LADOK (databas där högskolepoäng registreras).

Vem betalar yrkeshögskolan?

Alla utbildningar inom yrkeshögskolan berättigar till studiemedel från CSN och nästan alla är avgiftsfria. På flertalet YH-utbildningar är det kostnadsfritt att studera, men det finns några få som tar ut en studerandeavgift.

Hur får yrkeshögskolor pengar?

Yrkeshögskoleutbildningar får inte heller finansieras med flera olika statsbidrag. Det är dock möjligt att bedriva yrkeshögskoleutbildningar utan statsbidrag, men med studiestödsplatser och studerandeavgifter.

Share this post