Ny

Vad betyder industriellt tillampbar?

Vad betyder industriellt tillämpbar?

Uppfinningen måste vara industriellt tillämpbar. Det betyder bland annat att uppfinningen ska kunna tillverkas eller utföras inom ”industri” i ordet vidaste bemärkelse. Det innebär också att en uppfinning som påstås fungera på ett sätt som strider mot naturlagarna, till exempel en evighetsmaskin, inte är patenterbar.

Vad är ett patentkrav?

Patentkrav är en del av patentansökan och framgår av det beviljade patentet. Patentkraven anger skyddsomfånget. Patentet skyddar alltså bara det som framgår av patentkraven. Det är inte den produkt eller metod som har uppfunnits som skyddas av patent utan det som framgår av patentets patentkrav.

Vad menas med uppfinningshöjd?

Uppfinningshöjd. Med uppfinningshöjd menas att uppfinningen ska skilja sig väsentligt från allt som är känt sedan tidigare. Lösningen får inte ligga nära till hands för den som är kunnig inom uppfinningens teknikområde.

Vem beviljar patent?

Det är till PRV du vänder dig med en nationell svensk patentansökan. Vi är också en internationell myndighet, så om du vill gå vidare i andra länder kan du fortfarande använda dig av oss.

Vad krävs för att en produkt ska få designskydd?

För att en produkt ska kunna designskyddas så krävs att den är: Ny. Med det menas att denna design skiljer sig från all tidigare offentliggjord design, det räcker till exempel inte att byta färg på ett redan existerande mönster. Formgivaren har ett år på sig att registrera designskyddet från offentliggörandet.

Vad är det för skillnad på ett självständigt och Osjälvständigt patentkrav?

Självständiga och osjälvständiga patentkrav Ange i de självständiga patentkraven alla egenskaper i uppfinningen som är nödvändiga för att avsett resultat ska uppnås, men inget mer. De osjälvständiga kraven preciserar uppfinningen och anger ytterligare egenskaper och alternativa utföringsformer.

Vad är design skydd?

Ett designskydd, även begreppen formskydd och mönsterskydd används, skyddar utseende och form, men inte en produkts funktion eller den bakomliggande idén. Med ett designskydd får ingen annan tillverka, sälja eller importera kopior av den skyddade designen.

Vad är patentintrång?

Detta innebär att andra utan innehavarens tillåtelse inte får utnyttja samma uppfinning yrkesmässigt. I yrkesmässigt utnyttjande ingår till exempel tillverkning, användning, försäljning, marknadsföring, import eller innehav av en patenterad produkt.

Hur vet man vem som är innehavare av ett patent i Sverige?

Vem är innehavare av ett patent? Du kan göra en sökning i Svensk Patentdatabas. Du kan även kontakta vår kundsupport för att få veta vem som är innehavare av ett patent.

Vad krävs för att få designskydd?

3.2 Vad krävs för att få design/mönsterskydd? Mönsterrätt uppkommer som huvudregel genom registrering. Enligt en EU-förordning om gemenskapsformgivning kan skydd även i vissa fall uppstå utan registrering (Se internationella aspekter 3.9).

Hur får man mönsterrätt?

Om du vill försäkra dig om att rätten till din produkt är skyddad måste du göra en registrering hos Patent- och registreringsverket (PRV). Du kan söka designskydd (benämns även mönsterskydd), varumärkesskydd eller patent. Designskyddet har som syfte att skydda nyskapande designer, som utseendet på en produkt.

Share this post