Allmänning

Vad ar relationsmodellen?

Vad är relationsmodellen?

Relationsmodellen är en av flera olika datamodeller, dvs sätt att organisera sina data, som används i databaser. Det är den vanligaste modellen. Den går, enkelt uttryckt, ut på att man lagrar data i tabeller.

Vad är Kandidatnyckel?

(candidate key) – i databaser: ett fält (=en kolumn) med värden som måste vara olika för varje post i databasen. I en lista över kunder kan det vara personnumret. Kandidatnyckeln heter så därför att den är kandidat till att vara primärnyckel.

Varför måste vi använda primära nycklar och vad är en bra primär nyckel tänker du?

En primärnyckel är ett fält eller en uppsättning fält med värden som är unika i en tabell. Nyckelns värden kan användas för att referera till hela poster eftersom varje post har ett annat värde för nyckeln. Varje tabell kan bara ha en primärnyckel.

Vilken annan typ av nyckel kan göra posten unik i en relationsdatabas om det fattas en naturlig kandidat till primär nyckel?

Detta är ett skäl till Sveriges medborgare tilldelas ett nummer, ett personnummer, unikt för var och en i landet. Personnummer används som nyckel i både privata och offentliga relationsdatabaser. De flesta relationer har åtminstone en nyckel, den så kallade primärnyckeln.

Vad är Access ID?

Ett unikt identifikationsnummer, t. ex. ett ID-nummer, ett serienummer eller en kod, fungerar ofta som primärnyckel i en tabell. Exempelvis kanske du har en kundtabell där varje kund har ett unikt kundnummer.

Vad av följande är en databas som bygger på relationsmodellen?

En relationsdatabas består av en samling tabeller, alla med unika namn. En rad i en tabell representerar ett samband mellan en mängd värden. En tabell är en entitetsmängd och en rad en entitet. Ett nära samband mellan en tabell och en relation existerar.

Vad bestämmer en människas värde?

Idén om människans inneboende värde har en tydlig koppling till världsreligionerna, men även till den grekiska filosofin. Gud, gudar eller världssjälen sätter värde på människan eller definierar människans värde, och detta är lika för alla.

Share this post