Ny

Varfor bildas det mjolksyra i musklerna under ett intensivt traningspass?

Varför bildas det mjölksyra i musklerna under ett intensivt träningspass?

Enkelt förklarat bildas mjölksyra vid hård träning när musklerna inte får tillräckligt med syre. Då måste musklerna omvandla kolhydrater till energi utan syre vilket leder till att mjölksyra uppstår. Det är på grund av den här processen som den brännande och svidande känslan uppstår.

Vad händer i kroppen vid aerob träning?

Aerob träning När du tränar kroppens uthållighet under en längre tid använder du det aeroba systemet, alltså när kroppen hela tiden hinner ta upp så mycket syre att den orkar fortsätta jobba. Kroppen utvinner då energi från framför allt kolhydrater men också fett och du orkar hålla på länge.

Vad händer fysiologiskt i kroppen när man tränar?

Vid konditionsträning ökar hemoglobinhalten och blodet får en förbättrad förmåga att transportera syre. Även i ”kärlträdet” sker en förändring och man får ett ökat antal kapillärer i musklerna. Musklerna får därigenom bättre tillgång till blod och det nödvändiga syret. Den maximala syreupptagningen stiger.

Varför får jag så mycket mjölksyra?

När du anstränger dig hårt så måste kroppen börja omvandla kolhydrater och fett till energi utan att ha tillgång till syre, då bildas det mycket mjölksyra.

Hur påverkas den psykiska hälsan av styrketräning?

En av de mest självklara är att endorfiner i vår hjärna frigörs efter ett träningspass, vilket inger en välbehagskänsla. Vi blir också mer stabila i våra känslor av träning, vilket gör det lättare att hantera känslor som ångest, nedstämdhet, oro.

Hur påverkas den fysiska hälsan av styrketräning?

Att träna styrka sänker också risken för sjukdomar i hjärta och kärl, men förebygger även övervikt och ökar den kognitiva prestationen om du också tränar kondition. Utöver det motarbetar styrketräning förtvining av musklerna och benskörhet hos äldre personer.

Hur får man fram Arbetspulsen?

Lättast att mäta din vilopuls är att hitta din puls och räkna hur många slag du känner i 15 sekunder. Efter det räknar du ut din vilopuls genom att multiplicera antalet slag med fyra (4 x 15 sek = 60 sekunder). Då räknar vi ut vilopulsen det vill säga hur många slag i minuten som ditt hjärta gör.

Share this post