Rekommendationer

Hur kan man ha regelbunden mens utan agglossning?

Hur kan man ha regelbunden mens utan ägglossning?

Kan man få mens utan att ha ägglossning? Det händer faktiskt då och då att man får en menstruation utan att ha haft ägglossning. Det händer alla och är ingenting man behöver oroa sig för. För att ett ägg ska kunna lossna krävs att det finns tillräckligt höga nivåer av hormonet östrogen i blodet.

Hur vanligt är det att man inte har ägglossning?

Det är normalt att vara anovulatorisk före puberteten och efter menopaus, men det kan också förekomma under fertil ålder. Under de första två åren efter menarche, menstruationsdebuten, är ungefär 50 % av menstruationscyklerna anovulatoriska.

Är det vanligt att hoppa över ägglossning?

Du har en ovanligt lång eller oregelbunden cykel. Ibland hoppar mensen över och kommer inte tillbaka förrän det gått flera månader. När du blöder så blöder du ofta väldigt lite. Slemhinnorna i underlivet känns torra genom största delen av cykeln.

Vad betyder Anovulatorisk?

En anovulatorisk cykel är en menstruationscykel där ingen ägglossning sker (så inget ägg släpps från äggledarna). Det är relativt vanligt att ägglossningen uteblir och det händer de flesta av oss då och då.

Vad händer om ägget inte släpper?

Det går inte att få till en graviditet om inte ägglossningen fungerar. Det kan vara svårt om mensen är väldigt oregelbunden. Då kan du få hormonbehandling som stimulerar äggen att mogna och lossna. Du kan få behandling med tabletter eller sprutor.

Har man alltid ägglossning om man har mens?

Även om du har regelbunden mens kan det hända att ägglossningen är oregelbunden. Ägglossningen sker nämligen inte en bestämd tid efter mensen utan ungefär fjorton dagar innan nästa mens kommer. Det innebär att det är ägglossningen som styr när mensen kommer och inte tvärtom.

Kan man inte bli gravid om man inte har ägglossning?

Du blir lättast gravid dagarna innan och efter ägglossning. De dagar du inte har ägglossning kan du ha samlag hur ofta som helst utan att bli gravid. Men det är svårt att veta exakt när ägglossningen sker. Oskyddat samlag är alltså mycket osäkert.

Hur stort är ägget när det släpper?

De ska hinna mogna och nå en storlek på ca 20mm innan kvinnan får ägglossning. Slidans sekret ändrar sig till att bli mer genomträngligt för spermier – kvinnans kropp är i gång med de sista förberedelserna för att ägglossning ska kunna ske.

Share this post