Populära

Vad innebar en likvardig skola?

Vad innebär en likvärdig skola?

En likvärdig skola handlar om lika tillgång till utbildning, lika kvalitet på utbildning och att skolan ska kompensera för elevers olika förutsättningar. Alla elever ska ges möjlighet till goda studieresultat oavsett social bakgrund och vilken skola man går i.

Hur gör man en bedömning?

Att göra en bedömning är att göra en analys och en värdering, som man grundar i någon typ av information. Beroende på syfte leder bedömningen sedan till olika beslut och konsekvenser. Oftast brukar vi skilja mellan formativa och summativa bedömningssyften.

Är svensk skola likvärdig?

Skolsystemet ska erbjuda skolor med jämn kvalitet som även kan kompensera de elever som behöver extra stöd. Rapporten analyserar likvärdigheten i svensk grundskola utifrån betygsdata, internationella kunskapsmätningar och forskningsresultat.

Hur arbetar man med likvärdighet?

Skolan ska vara likvärdig och alla elever har rätt till en utbildning av hög kvalitet, enligt skollagen….Identifiera behov och orsaker

  1. lika tillgång till utbildning.
  2. lika kvalitet i utbildningen.
  3. skolans uppdrag att kompensera för skillnader i elevernas förutsättningar.

Varför likvärdighet?

Likvärdighet innebär inte likformighet eller att alla elever ska få lika mycket resurser. Resurser till utbildning inom skolväsendet ska i stället fördelas efter barnens och elevernas olika förutsättningar och behov (2 kap. 8 b § skollagen).

Vad är en likvärdig förskola?

Enligt skollagen ska förskolan vara likvärdig utifrån tre grundläggande aspekter: Barn ska ha lika tillgång till, och lika kvalitet i, en utbildning som också ska verka kompenserande för att uppväga skillnader i barns olika förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.

Vad betyder begreppet likvärdighet specialpedagogik?

För mig är likvärdighet att alla elever ges möjlighet att ta till sig utbildningen på bästa sätt. Den som är i behov av acceleration ska få det, liksom den som är i behov av extra stöd i läsning, och så vidare.

Hur likvärdig är svensk förskola bok?

Om En likvärdig förskola Författarna lyfter begreppet undervisning, den professionella pedagogen och en inspirerande lärmiljö som de nycklar som kan låsa upp vägen dit. Boken utgår från många konkreta exempel och genomgående finns frågor för reflektion och diskussion inom arbetslaget.

Hur kan förskolan verka kompensatoriskt?

Vi vet till exempel att en god förskola verkar kompensatoriskt kring de aspekter som motverkar likvärdighet för elever: social tillhörighet, migrationsbakgrund och vårdnadshavares utbildningsnivå. Likvärdighet handlar alltså inte om att alla ska få precis samma utan att alla ska få utifrån behov.

Vad innebär Sambedömning?

Sambedömning innebär att lärare samarbetar kring bedömning och betygssättning, till exempel genom att bedöma elevers prestationer tillsammans eller genom att diskutera bedömningen.

Share this post