Frågor

Far inte ut nagon luft element?

Får inte ut någon luft element?

Köp en multinyckel som passar till de flesta ventiler. Innan du öppnar ventilen, sätt en mugg eller handduk under. Skruva försiktigt tills det börjar pysa ut luft. När det börjar rinna ut vatten är det dags att skruva åt ventilen igen (om det inte finns luft i elementet kommer det vatten direkt).

I vilken ordning ska man lufta element?

Lufta samtliga radiatorer, börja längst ner i huset. Så luftar du: Öppna luftningsventilen (nippeln). Håll en handduk eller en mugg under.

Får man lufta elementen själv?

Gör så här för att lufta dina element Stäng av cirkulationspumpen för värmesystemet. Lufta samtliga radiatorer genom att öppna luftningsventilen (nippeln) med hjälp av en elementnyckel och ett glas. När luften pyst ut och vatten börjar rinna skruvar du åt ventilen.

Varför bubblar det i elementet?

Bubblar det och låter från ditt element med vattenburen värme? Då är det dags att lufta det (eller egentligen avlufta). Ett vattenburet värmesystem kan behöva luftas efter att man kopplat in ett nytt element eller gjort någon annan form av service på systemet.

Måste man stänga av cirkulationspumpen när man luftar elementen?

Nej, det är absolut inget måste, det är inte alltid man har möjlighet att stänga av cirkulationspumpen. Är man osäker på hur man stänger av den så är det bättre att låta bli.

Hur vet man att cirkulationspumpen fungerar?

Vad händer när cirkulationspumpen krånglar? Stannar en cirkulationspump helt blir det oftast larm direkt i värmepumpen, men om den gradvis tappar effektivitet och snurrar allt långsammare så kan det vara svårt att upptäcka. Detta leder oftast till cirkulationsproblem och ojämn värme eller att energiförbrukningen ökar.

Får in luft i värmesystemet?

Varifrån kommer luften i värmesystemet? Vid uppbyggnad av värmesystem fyller man generellt sett dessa med tappvatten, det vill säga dricksvatten. Dricksvattnet är i sin tur naturligt syresatt vilket resulterar i att luftbubblor efter ett tag bildas i systemet.

Hur luftar man element utan nyckel?

I vissa fall behövs ingen elementnyckel utan bara en vanlig skiftnyckel. Detta ser du i så fall på ventilen. Var redo med glaset/muggen under ventilen eller placera handduken på golvet under elementet. Öppna sedan ventilen försiktigt.

Varför porlar det i elementet?

Får man inte värme på ett element eller det porlar i det, är det dags att lufta det. Det gör man med en luftningsnyckel och en liten burk. Så här kan luftningsnippeln se ut och vattnet/luften kommer ut ur den lilla pipen. Tänk på att inte öppna för mycket och när det kommer bara vatten och ingen luft så är det färdigt.

Hur luftar man element utan Elementnyckel?

Är vattenburen värme bra?

Vattenburen värme är både miljövänlig och ger ett bra inomhusklimat. Eftersom en stor del av energiförbrukningen går till uppvärmning går det att spara mycket pengar på att göra bostaden mer energieffektiv. Det är en av anledningarna till att många husägare väljer vattenburen värme.

Varför blir bara elementet varmt där uppe?

Att ett element är varmt upptill och kallt nertill betyder inte att det är trasigt. Det är det varma vattnet som avger energi i rummet. När vattnet avger energi svalnar det vilket betyder att elementet är varmt upptill där det varma vattnet går in och svalare nertill där returledningen sitter.

Share this post