Allmänning

Pa vilket satt tanker du kring barns sprak som meningsskapande i aktiviteten?

På vilket sätt tänker du kring barns språk som meningsskapande i aktiviteten?

Lindö (2009) menar att språklekar kan göra att barn upplever ett meningsskapande. Detta kan till exempel innefatta olika former av lyssnandelekar där barnen få lyssna på olika ljud och försöka identifiera dem. Ett annat sätt att leka med språket kan vara att rimma, vilket många barn ser som lustfyllt.

Är det viktigt att ha ett korrekt språk?

Jag har utfört en enkätstudie med både slutna och öppna frågor. Resultaten visar att majoriteten värdesätter språkriktighet mycket högt i formella texter, och lägre i informella. De flesta anser att dagens teknik och engelskan påverkar skriftspråket, mestadels genom att förenkla och förkorta det.

Vilken betydelse har våra språk för vår identitet?

Språket är en viktig del av vår identitet. Med hjälp av språket tänker vi på oss själva, talar vi om oss själva och förklarar vi för oss själva och för andra hur vi uppfattar omvärlden. Det är alltså viktigt att språket är adekvat som verktyg för att bygga upp oss själva.

Vad menas med meningsskapande?

Meningsskapande förmåga (eng: meaning-making ability): att kunna uppfatta vad saker och ting är för något, vilken innebörd de har, till exempel att förstå innebörden i andras minspel och kroppsspråk.

Är språkriktighet viktigt i text?

För att skapa fungerande texter måste man känna till språkriktighet. För att kunna förmedla språk tar vi hjälp av skriften (talet är äldre än skriften). Skriftspråket skiljer sig från det talade språket, men båda har de samma funktion: att sprida information.

Vad är språkliga identitet?

Vad är då den språkliga identiteten? I psykologin står språklig identitet för självuppfattning och identitetskänsla. Den täcker allt från språk- färdighet till språkligt självförtroende.

Är språket viktigt för din och andra ungdomars identitetsskapande?

Människor är sociala varelser och för att skapa gemenskap i den sociala gruppen använder vi språket. Denna anpassning av språket för att gynna gruppen kallas för sociolekt. Sociolekt är alltså ett exempel på språkliga variation som utmärker en social grupp.

Vad kan påverka barns förutsättningar för språk läs och skrivinlärning utveckling?

Kunskapen om olika meto- der för läs- och skrivinlärning är en förutsättning för att undervisningen ska kunna ske utifrån elevernas olika förmågor och behov. Lärarledda diskussioner och genomgångar är också en förutsättning för barnens/elevernas fortsatta språk- läs- och skrivutveckling.

Vad kan man göra för att lära sig ett nytt språk?

Sätt upp tydliga, rea- listiska mål med dina språkstudier. Reflektera regelbundet över vad du har lärt dig och var stolt över de framsteg du gör. Ha tålamod, det tar tid att lära sig ett nytt språk och det kräver en hel del arbete. Alla tar till sig kunskap på olika sätt.

Share this post