Ny

Hur ofta skall forbindelsen till SOS provas enligt SBF 110 8?

Hur ofta skall förbindelsen till SOS provas enligt SBF 110 8?

Minst en gång per månad ska följande kontroller och provningar utföras: a) Kontroll av att åtkomsten till centralutrustning, brandförsvarstablå eller larmlagringstablåer inte begränsas av några hinder. b) Kontroll av att ingen funktion i centralutrustningen är frånkopplad. Månadskontroll ska noteras i kontrolljournal.

Vem är Anläggningsskötare?

Alla byggnader som har ett installerat brandlarm enligt SBF 110 Regler för brandlarm ska ha minst två utbildade anläggningsskötare. – Anläggningsskötaren ansvarar för att brandlarmanläggningen sköts och underhålls som en del av det systematiska brandskyddsarbetet.

Hur ofta ska brandlarm kontrolleras?

Årlig revisionsbesiktning är ett krav för alla brandlarm som ska följa SBF 110. Detta skall göras varje kalenderår med högst 15 månaders mellanrum. Besiktningen ska vara en oberoende tredjepartskontroll.

Vem får installera brandlarm?

Tekniskt byte innebär att en byggherre väljer att installera brandlarm för att få göra undantag i något annat byggnadstekniskt brandskyddskrav. När man väl har gjort avsteget blir brandlarmanläggningen en förutsättning för att funktionskraven i BBR ska uppfyllas.

När är det krav på talat utrymningslarm?

Boverkets byggregler (BBR) kräver utrymningslarm med talat meddelande (nu kallat UTM – tidigare TUL) i vissa offentliga miljöer med rumskapacitet för över 150 personer. Det är tillåtet att använda UTM i mindre lokaler också men det finns inget krav på det.

När krävs automatiskt brandlarm?

Vid nybyggnad krävs automatisk detektering av brand normalt för alla ställen där människor kan vara sovande, till exempel i vårdanläggningar, särskilda boenden, hotell och bostäder. Utrymningslarm krävs framför allt i byggnader där många människor kan påverkas av en brand, till exempel i samlingslokaler och hotell.

Share this post