Populära

Hur fungerar ett Relaskop?

Hur fungerar ett Relaskop?

Mäta grundytan med relaskop

  1. Slumpa ut en provyta och ställ dig i provytans mitt.
  2. Sikta med relaskopet i brösthöjd (1,3 meters höjd) på ett träd i taget.
  3. Håll kedjans ring vid ögat och sträck kedjan.
  4. Vrid dig ett varv runt och räkna alla träd som är bredare än spalten.
  5. Vartannat gränsfall räknas med, vartannat utelämnas.

Vad innebär Ståndortsindex?

Ståndortsindex, SI, visar den beräknade övre höjden vid en given referensålder, normalt 100 år för gran och tall, och 50 år för snabbväxande lövträd. SI T24 betyder att dominerande tallar blir 24 meter höga på 100 år. SI kan bestämmas med höjdutvecklingskurvor.

Hur räknar man ut diametern på ett träd?

För att få diameter så dividerar du omkretsen med 3.14 (pi) och får i ditt fall 47,7 cm.

Hur räknar man ut virkesförråd?

Då kan man multiplicera med 100 för att få antal stammar per ha, men det gäller givetvis bara på ytan. Ett annat sätt är att mäta avståndet mellan träden (förbandet) och räkna ut hur många m2 som varje träd i genomsnitt upptar. 10000/trädens yta = antal stammar per ha.

Hur många träd står det på en hektar?

En vanlig planteringstäthet på ett hygge är 2500 plantor per hektar (1 ha = 10 000 kvadratmeter). När plantorna växer upp till träd så dör en del, samtidigt som man gallrar bort en hel del. Det gör att stamantalet sjunker. När träden når ca 25 m höjd är det oftast bara 500-600 träd kvar per hektar.

Vad är skillnaden mellan Totalålder och Brösthöjdsålder?

totalålder är tiden som förflutit från fröets groning. Om året för trädets etablering är känt kan åldern bestämmas exakt. Om så inte är fallet använder man brösthöjdsålder plus tillägg för den tid det normalt tar för ett träd av det aktuella trädslaget att nå brösthöjd.

Vad är Brösthöjdsålder?

Brösthöjdsålder Trädets ålder räknad från det år då trädet ännu ej nått brösthöjd, d.v.s. 1,3 m. Brösthöjdsåldern bestäms genom att räkna antalet årsringar i ett stamtvärsnitt vid brösthöjd eller i en borrkärna som tagits vid samma höjd.

Vad kostar en första gallring?

I genomsnitt kostade gallring 210 kr per m3f ub. Det är den högsta nivån under åren 2000 till 2020, då Skogsstyrelsen och Skogforsk har gjort statistik på avverknings- kostnaderna. I statistiken finns även uppgifter om kostnad för försvårad föryngringsavverkning i ska- dad skog.

Share this post