Ny

Vad kommer eleverna lara sig om det svenska spraket?

Vad kommer eleverna lära sig om det svenska språket?

Varje vecka får eleverna i läxa att aktivt lära sig ett 50-tal nya svenska ord som hämtas från texter som används i undervisningen under den aktuella veckan. På måndagen får de ”ordkort” på vilka de skriver det svenska ordet på ena sidan och översättningen på sitt eget språk på baksidan.

Vilka faktorer kan underlätta en framgångsrik språkinlärning?

Om man känner sig förvirrad och desorienterad i den nya kulturen, hämmas språkinlärningen. Man får inte glömma motivationen, ju högre motivation desto högre behärskning av svenska. Även självförtroende påverkar språkinlärningen, ju bättre självförtroende individen har desto bättre behärskar man svenska.

Vilka svårigheter för elever med svenska som andra språk?

Elever med svenska som andraspråk kan uppvisa svårigheter inom båda färdigheterna. Att uppfatta fonemen i språket kan innebära extra utmaningar liksom att avkoda ord med en annorlunda ortografi än modersmålets.

Hur man lär sig svenska som vuxen?

Det gäller att ta vara på alla tillfällen att använda språket: att lyssna, samtala, läsa och skriva. Genom att kommunicera så mycket som möj- ligt och våga använda det språk man kan, samtidigt som man hela tiden pröva nya former, ord och strukturer, gör inläraren nya landvinningar i språket.

Vilka exempel ges på svårigheter i svenskan Känner du igen några av dem på vilket sätt?

För personer med annat modersmål kan det vara svårt både att höra skillnad mellan vissa ord och att själv säga dem korrekt, när betydelsen ändras genom endast läpprundning. Exempel: Ordets betydelse ändras med läpprundningen. I talat språk kan det vara svårt att uppfatta någon skillnad mellan sådana ord.

Vad är svårigheter på svenska?

Svenska som andraspråk. Är det lätt eller svårt att lära sig svenska, jämfört med andra språk? Egentligen finns det inget självklart svar på frågan för det beror naturligtvis på vilket modersmål du har. Men för den som har ett icke-skandinaviskt modersmål finns det en del besvärliga stötestenar i svenskan.

Vad tycker du är svårt i det svenska språket?

Ordföljden är något nästan alla invandrare gör fel på i början, eftersom vi i svenskan envisas med att sätta verbet på andra plats i påståendesatser. Vår förmåga att stapla konsonanter efter varandra ställer till det för ovana tungor: västkustskt är ett av de värre exemplen.

Share this post