Trendig

Kan man saga medans?

Kan man säga medans?

För det tredje finns medans i Svenska Akademiens ordlista som en parallellform till medan (med en markering att det är en vardaglig form). Att ett ord finns i SAOL brukar ofta användas som en måttstock på att ett ord är korrekt.

Är det medan eller medans?

Det rätta svaret är att det kan stavas både medan och medans. Medan är från början den korrekta stavningen men medans finns också med i Svenska Akademiens ordlista som en vardaglig form av medan.

Hur vet man om det ska vara de eller dem?

De ska användas som subjekt. Subjekt syftar till de som utför handlingen. Dem ska användas som objekt. Objekt syftar till personerna som är föremål för handlingen.

När ska man använda dem eller dom?

I formella texter bör du använda de eller dem som personligt pronomen i tredje person plural eftersom dom anses vara talspråkligt. I vardagligare texter eller talspråksnära texter kan dom fungera. Se dock till att du väljer rätt mellan de eller dem. De är subjektsformen: De gick hem till henne.

Vad betyder ordet medans?

Medan betyder ungefär detsamma som bäst som.

Är just talspråk?

Just detta exempel är lite gammalmodigt, men det finns många sådana ord i talspråket som bör skrivas ut i formellt språk. Men just ”packa” var inget bra exempel. Det fanns redan i fornsvenskan och ”paketera” kom flera hundra år senare.

Finns det något som heter medans?

Medans finns med i SAOL och där beskrivs det som en vardaglig form av medan. Språkrådet säger att det heter medan i skriftspråk, medan medans är vanligt förekommande i talspråket.

När ska det vara de och dem?

Svenskans personliga pronomen har i regel olika form beroende på om pronomenet är subjekt eller objekt i meningen, till exempel jag ser hunden (subjekt), men hunden ser mig (objekt), så kallad kasusböjning. Enligt dessa regler används de när pronomenet är subjekt, och dem när pronomenet är objekt.

När ska man säga de och dem?

Dom används där både för subjektsformen de och objektsformen dem. Visst kan dom brukas även i skrift, men den som väljer denna form bör vara medveten om att ordet kan uppfattas som informellt och talspråkligt. I synnerhet i formella texter kan det därför vara klokt att använda de eller dem.

Varför säger man dom?

Talspråksformerna av orden har smält samman till dom. Som en första tumregel kan man tänka att de hör till samma kategori som jag, du, han, hon, vi, ni och man, och att ”dem” hör till samma kategori som mig, dig, honom, henne, oss, er och en. På så sätt kan man få en känsla av när respektive ord ska användas.

När ska man skriva de och när ska man skriva dem?

Många tycker att det är svårt att veta när man ska skriva de och när man ska skriva dem. I de flesta dialekter uttalas ju båda som dom. Men här får du ett knep: Prova att byta ut dom mot du eller dig. Om du skulle ha valt du ska du skriva de, om du skulle ha valt dig ska du skriva dem.

När använder man medan?

Medans finns med i SAOL och där beskrivs det som en vardaglig form av medan. Språkrådet säger att det heter medan i skriftspråk, medan medans är vanligt förekommande i talspråket. Rådet är därför att du håller dig till medan när du skriver. När du pratar kan du däremot säga medans så mycket du vill.

Share this post