Populära

Vilken typ av fall tas upp i Hogsta domstolen?

Vilken typ av fall tas upp i Högsta domstolen?

Högsta domstolens viktigaste uppgift är att genom konkreta mål skapa vägledande avgöranden – prejudikat. För att domstolen ska ta upp ett mål krävs i regel ett prövningstillstånd. Högsta domstolen beslutar också i fråga om resning, domvilla och olika ärenden.

Vad krävs för att ett mål ska komma upp i domstolen?

För att Högsta domstolen ska pröva målet krävs i regel att Högsta domstolen först har lämnat prövningstillstånd. Högsta domstolen får in cirka 6 000 överklaganden per år. Endast drygt 100 av dem får prövningstillstånd.

Vad händer om man inte får prövningstillstånd?

Prövningstillstånd till hovrätten Det är hovrätten som avgör om den ska lämna prövningstillstånd eller inte. Lämnar hovrätten prövningstillstånd kommer den att pröva målet på nytt i de delar som tingsrättens dom har överklagats. Om du inte får prövningstillstånd gäller tingsrättens dom.

Är det svårt att få prövningstillstånd?

Det är svårt att få prövningstillstånd i hovrätten, men det är inte omöjligt. I ert fall är det mest sannolikt att om prövningstillstånd skulle meddelas så är det för att hovrätten finner att tingsrätten kommit fram till fel beslut (se punkten 1).

Vad menas med att en dom är prejudicerande?

Ett avgörande från Högsta domstolen i en viss rättsfråga. Domstolar är inte enligt lag bundna att följa prejudikaten, men i praktiken uppfattar lägre instanser prejudikaten som mer eller mindre bindande när de ska avgöra liknande frågor.

Kan man överklaga Högsta domstolens beslut?

Högsta domstolens beslut vinner omedelbart laga kraft och kan inte överklagas. Om domstolen meddelar prövningstillstånd fortsätter handläggningen av målet. Återkom gärna om du har ytterligare frågor!

Vad är domslut och domskäl?

I domskälen framgår domstolens ställningstaganden. Det är alltså sådant som domstolen har beaktat och värderat i domen. Man kan säga att det är domstolens argumentation och motivering som framgår av domskälen. Domslutet kommer sist i domen.

Vad innebär att en dom är prejudicerande?

När beviljas prövningstillstånd?

Centralt för om ett mål ska beviljas prövningstillstånd är om det finns behov av ett prejudikat avseende den fråga som är aktuell i målet. Frågan i målet ska alltså röra en juridisk frågeställning som myndigheter och domstolar behöver vägledning i.

Vem beviljar prövningstillstånd?

Prövningstillstånd är ett tillstånd som hovrätt och Högsta domstolen i vissa fall måste bevilja för att ett mål eller domstolsärende ska kunna tas upp och prövas av domstolen.

Vilka domar är prejudicerande?

Ett prejudikat är inte juridiskt bindande på samma sätt som den av riksdagen stiftade lagen, utan prejudikat har i Sverige i regel setts som exempel eller rättspraxis; men det råder inte någon full konsensus. Normalt ses ett prejudicerande rättsfall som något som visar hur lagen skall användas i praktiken.

Vilka domar anses vara prejudicerande?

Ett rättsfall vars avgörande blir rättspraxis kallas prejudikat. I Sverige är det i första hand domar från Högsta domstolen och Högsta förvaltningsdomstolen som anses prejudicerande, men även domar från hovrätter och kammarrätter kan ha ett visst prejudikatvärde.

Share this post