Blogga

Varfor satter man gles?

Varför sätter man gles?

Glespanel utgör underlag för innertaksbeklädnad – panelbrädor eller skivor. Det finns en mängd olika typer av panelbrädor till innertak. Massiva brädor av furu eller gran finns i ett flertal profiler.

Vad är Glespanel?

Glespanel, även kallat spikläkt, används ofta som underlag för infästning av innertak eller innervägg såsom gipsskivor och innerpanel. Glespanel kan användas som underlag till innertak eller panel. Glespanel kan användas som underlag till innertak eller panel.

Hur monterar man Glespanel?

Om glespanel ska uppfylla reglerna för skydd mot genomtrampning ska den spikas med 2 stycken 3,4×100 trådspik i varje bjälke. I normala fall räcker det med 2,8×75 trådspik. Stålprofiler och skivmaterial monteras enligt respektive tillverkares anvisningar. Glespanelbrädor skarvas över stöd.

Hur tätt ska man sätta Glespanel?

Vi rekommenderar att du fäster glespanelen med ett avstånd på 30 cm från mitten av den ena brädan till mitten av nästa. Man använder ofta 22 x 95-mm-furubrädor när man sätter glespanel till ett gipstak. Det är naturligtvis avgörande att brädorna sitter helt rakt. Annars kommer taket bli ojämnt.

Hur reglar man ett innertak?

Montera reglar – steg för steg

  1. Markera önskad takhöjd på väggen runtom. Använd en linjelaser för att få en rak horisontell linje.
  2. När kantprofilerna är på plats är det dags att montera själva hängarna.
  3. Montera primärprofilerna ovanpå kantprofilerna.
  4. Montera sekundärprofilerna genom att skjuta in dem i kantprofilen.

Hur göra luftspalt tak?

Luftspalten skapas genom att masonitskivor monteras 20-22 cm från takets råspont mellan taksparrarna. Utrymmet luftas genom att hål tas upp genom stötlisten närmast taket på husets utsida. För att undvika att insekter tar sig in ska ett insektsnät monteras mellan panel och stötlist.

Hur man glesar?

Innertak sätts vanligen efter undergolv, men innan man gipsar innervägg. Använd en mall för att enkelt kunna sätta 28×70 glespanel, på exakt ”CC” 300. Glesen sätts tvärgående bjälklagsreglarna och skapar ett utrymme i undertaket. Här kan behörig elektriker utföra dold dragning av VP-rör eller flexslang.

Hur glesar man tak?

Innertak sätts vanligen efter undergolv, men innan man gipsar innervägg. Använd en mall för att enkelt kunna sätta 28×70 glespanel, på exakt ”CC” 300. Glesen sätts tvärgående bjälklagsreglarna och skapar ett utrymme i undertaket.

Hur fäster man Byggfolie?

Plasten skall vara åldersbeständig och den skall läggas hela vägen ut mot grundmuren. Rulla ut plasten längs ena långsidan. Se till att plasten viker sig uppåt och inåt i grunden. Skär av plasten från ena sidan och vik sedan upp plasten i ett stort svep.

Vad är invändig beklädnad?

Panel av trä har en robust och tålig yta som passar i många utrymmen, såväl i bostäder som i lokaler och industrier. Trä är ett lämpligt material antingen om önskemålet är att ge rummen en ombonad karaktär eller ställer krav på nötnings- och slagtålighet.

Hur regla tak?

1. Börja med att regla upp taket med 45 centimeters mellanrum, cc 45, om du ska använda 90 centimeter breda skivor. Om ursprungstaket är ett gipstak så gäller det att pricka reglarna som det taket är uppsatt med. Äldre hus kan ha andra mått, så kolla det ursprungliga regelavståndet först.

Hur hittar man reglar i taket?

Man får knacka i taket, då hör man skillnader på ”tomt” utrymme ovanför och regel… Som tur e så syns mina reglar här hemma i taket =)

Share this post