Populära

Vad finns det for sprakfamiljer?

Vad finns det för språkfamiljer?

Nordiska språk, germanska språk och indoeuropeiska språk är alla språkfamiljer, trots att de föregående tillhör de senare. Däremot är det vanligt att rita trädliknande diagram över språks genetiska släktskap, varför språkfamiljer även kallas språkträd eller språkstam, och underfamiljer grenar av en överordnad familj.

Vad innebär språklagen som antogs 2009?

1 § I denna lag finns bestämmelser om svenska språket, de nationella minoritetsspråken och det svenska teckenspråket. Lagen innehåller även bestämmelser om det allmännas ansvar för att den enskilde ges tillgång till språk samt om språkanvändning i offentlig verksamhet och i internationella sammanhang.

Hur många Språkstammar finns det?

Det finns 53 olika germanska språk, bland de levande germanska språken är engelska ett världsspråk samt är Svenska, Norska, danska, isländska, färöiska, tyska och nederländska, dessa språk som kom från urnordiskan och urnordiskan kommer egentligen från germanskan.

Hur många dialekter har arabiska språket?

Arabiskan uppdelas främst i tre huvudvarieteter: modern standardarabiska, klassisk arabiska samt dialekterna. Modern standardarabiska skiljer sig framför allt i ordförrådet från klassisk arabiska, medan de olika dialekterna uppvisar stora olikheter både inbördes och mot klassisk och modern standardarabiska.

Vad är en språkvårdare?

Språkvårdare är experter på hur språket ska användas både i uttal och i skrift. Det är oftast frågor om hur olika ord och namn uttalas, men en hel del skriftspråkliga frågor också. Språkvårdare jobbar också mycket med att hjälpa journalisterna att välja rätt ord.

När trädde den svenska språklagen i kraft?

I lagen anges också att finska, jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska är nationella minoritetsspråk och att det allmänna ska ha ett särskilt ansvar för att skydda och främja även dessa språk liksom det svenska teckenspråket. Språklagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2009.

Share this post