Blogga

Vem arver morbror utan barn?

Vem ärver morbror utan barn?

Finns inga barn kan man frångå den legala arvsordningen, vilket din farbror har gjort. Såvida din farbror har upprättat testamentet som föreskriver annat i enlighet med formkraven i 10 kap. ÄB, har du som syskonbarn ingen legal arvsrätt. Jag hoppas du har fått svar på din fråga!

Måste syskonbarn ärva?

Syskonbarn tillhör andra arvsklassen. I den arvsklassen finns det ingen rätt att ärva och de kan inte påkalla jämkning av ett testamente. Den som enligt testamentet ska få ärva har därför rätt att ärva allt, inte syskonbarnen.

Vem ärver barnlösa?

Är du ogift och saknar barn tillfaller arvet dina föräldrar, syskon eller syskons avkomlingar. Föräldrarna får hälften var. Om en eller båda föräldrarna har avlidit går den avlidnes del vidare till sina syskon. För avlidet syskon går arvet vidare till syskonets avkomlingar.

Vem ärver en morbror?

I den tredje arvsklassen finns den avlidnes far- och morföräldrar. Om någon av dessa är avliden ärver dennes barn, det vill säga den avlidnes moster, morbror, faster eller farbror, sin avlidne förälders del. Kusiner ärver däremot inte (har ingen istadarätt), och inte heller andra släktingar.

Kan man ärva sin morbror?

Du kan ha arvsrätt efter din morbror, men det förutsätter att han inte var gift när han dog, att båda eller en av hans föräldrar har avlidit och att din mor också har avlidit. I så fall har du rätt att ärva din morbror, om han inte skulle ha testamenterat bort all sin egendom till någon.

Vad är Basbeloppsregeln till för?

Om exempelvis du avlider först kommer dina barn att ärva din kvarlåtenskap. Basbeloppsregeln finns i 3 kap 1 § 2 st. ÄB och är en skyddsregel för den efterlevande maken. Regeln innebär att den efterlevande maken har rätt att få ut egendom motsvarande fyra prisbasbelopp (enligt socialförsäkringsbalken).

Hur ärver brorsbarn?

Om ett syskon har gått bort och har bröstarvingar så ärver dessa det syskonets del, enligt istadarätten. Syskonets bröstarvingar ska dela lika på denna del. I det fall även ett syskonbarn har avlidit så träder dennes bröstarvingar i dess ställe och ska dela lika på syskonbarnets del.

Vem ärver om inga bröstarvingar finns?

Om det inte finns några bröstarvingar ärver den avlidnes föräldrar. Är de döda ärver den avlidnes syskon. Om någon av syskonen har dött tidigare ärver deras barn. Finns det inga föräldrar, syskon eller syskonbarn ärver den avlidnes farföräldrar eller morföräldrar.

Kan min halvbror ärva mig?

Dina syskon har rätt att ärva dig enligt den legala arvsordningen, som består av de lagregler som gäller för arv när en avliden person inte har skrivit något testamente (2 kap. ÄB). Din syster och din halvbror har lika stor rätt till arvet efter dig om du avlider (2 kap. 2 § andra och tredje stycket ÄB).

Share this post