Innehållsförteckning
Vad ska vård och omsorgspersonal dokumentera?
Omsorgspersonal är hälso- och sjukvårdspersonal när de utför delegerade arbetsuppgifter och biträder legitimerad yrkesutövare i hälso- och sjukvårdsuppgifter. De ska då dokumentera väsentliga uppgifter på exempelvis en signeringslista.
När ska man dokumentera?
Personal inom kommunens vård och omsorg är skyldig att dokumentera. Skyldigheten regleras i socialtjänstlagen (SoL) och Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Om du utför delegerade hälso- och sjukvårdsinsatser enligt Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) ska dessa också dokumenteras.
Hur använder du IT hjälpmedel för dokumentation och kommunikation på ett patientsäkert sätt?
Kommunikation och informationsöverföring
- Tydlig bild av läget – en förutsättning för säker vård.
- Personal och patient behöver förstå varandra.
- Kommunicera på patientens villkor.
- Bra kommunikation kan förebygga avvikelser.
- Anpassa informationen efter patientens förutsättningar.
- Erbjud tolk till den som behöver det.
Vad ska en undersköterska dokumentera?
Enligt Patientdatalagen (PdL) har all legitimerad personal skyldighet att dokumentera. Personal som biträder en legitimerad yrkesutövare i hälso- och sjukvårdsuppgifter och inte är legitimerad ska dokumentera i patientjournalen (exempelvis undersköterska, rehab assistent).
Vad ska inte dokumenteras?
Dokumentationen får inte innehålla ovidkommande omdömen av nedsättande eller kränkande karaktär. Känsliga uppgifter eller uppgifter om tredje person ska enbart dokumenteras om absolut nödvändigt. När verksamheten tar emot ett uppdrag i Treserva från handläggaren ska uppdraget tas emot och kvitteras.
Vad är bra kommunikation inom vården?
God och säker vård förutsätter god kommunikation mellan patient, närstående och vårdpersonal. Kommunikationen ska ske så att patient och närstående får möjlighet att förstå den information som ges. Förståelse är en förutsättning för att patienten ska kunna bli delaktig och agera utifrån given information.
Vad innebär det att dokumentationen ska utformas med respekt för den enskildes integritet?
Det finns krav på att dokumentationen inom socialtjänsten ska utformas med respekt för den enskildes integritet. Det betyder till exempel att uppgifterna som antecknas ska vara korrekta och relevanta och att de inte är nedsättande eller kränkande. Den enskilde bör känna till de anteckningar som förs om hen.