Blogga

Vilka ar symtomen pa djup ventrombos?

Vilka är symtomen på djup ventrombos?

Symtom/tecken vid DVT (dock ospecifika)

  • Ensidig bensvullnad.
  • Ensidig smärta vad/lår.
  • Värmeökning av benet.
  • Rodnad.
  • Ömhet.
  • Ökad venteckning.

Hur akut är DVT?

Vid låg klinisk sannolikhet för DVT kan den biokemiska markören D-dimer ge vägledning. Låg klinisk misstanke och normal D-dimer (nedbrytningsprodukt av fibrin) utesluter med hög säkerhet behandlingskrävande ventrombos. Vid måttlig/hög sannolikhet/osäkerhet för DVT remitteras akut för ultraljud.

Varför Koagulationsutredning?

Koagulationsutredning görs för att fastställa om en patient med VTE har ärftlig och/eller förvärvad trombofili. I första hand patienter < 50 år, äldre endast om anmärkningsvärd hereditet eller svårbehandlad/ovanlig trombos i frånvaro av cancer.

Vad är tromboembolism?

Som venös tromboembolism (VTE) räknas dels blodproppar i ben och armar – djup ventrombos (DVT) – dels blodproppar som har emboliserats och förflyttat sig till lungorna – lungemboli (LE)2. Hos ungefär 40 % av de patienter som har proximal djup ventrombos (DVT) upptäcks också lungemboli (LE) vid lungskintigrafi.

Vad är Posttrombotiskt syndrom?

Posttrombotiskt syndrom drabbar en stor andel av patienterna med bentrombos och innebär ofta smärta, svullnad, hudutslag och kroniska bensår. Förutom ålder är ipsilateral retrombos en tydlig riskfaktor, vilket ökar risken för att utveckla posttrombotiskt syndrom med omkring sex gånger.

Vad är Lupusantikoagulans?

Lupus antikoagulans förekommer vid SLE, reumatoid artrit, infektionssjukdomar eller utan bakomliggande sjukdom. En ökad frekvens av spontanaborter och intrauterin fosterdöd har även noteras för patienter med lupus antikoagulans.

Vad är Tromboembolisk sjukdom?

Är systemisk skleros ärftligt?

I Sverige har runt 2 000 personer systemisk skleros, och varje år insjuknar omkring 100 personer. Sjukdomen är fyra gånger så vanlig hos kvinnor som hos män, och är inte ärftlig i egentlig mening men troligen spelar både arv och miljö in.

Share this post