Trendig

Hur paverkar avskrivningar resultatrakningen?

Hur påverkar avskrivningar resultaträkningen?

I bokföringen ses avskrivningar som en kostnad på grund av att att den motsvarar värdet av förbrukade resurser. Därför redovisas de i resultaträkningen, medan tillgångarna redovisas i balansräkningen. Om värdet på en anläggningstillgång har ökat i värde vid bokslutsdagen kan den skrivas upp.

Vad påverkar resultaträkningen?

Resultaträkningen visar hur stora intäkter företaget har haft under perioden, hur stora kostnaderna har varit och på sista raden ser du om företaget har gjort en vinst eller en förlust. Däremot visar resultaträkningen inte hur stora tillgångar eller skulder ditt företag har, det hittar du i stället i balansräkningen.

Vad är syftet med avskrivningar?

Lite förenklat kan man alltså säga att en avskrivning innebär att man fördelar kostnaden över samma tid som den bidrar till intäkter eller anses vara användbar i verksamheten. På så sätt hamnar bara delar av kostnaden på inköpsårets resultaträkning medan resterande summa fördelas ut på kommande års resultat.

Hur påverkar avskrivningar skatten?

Lagstiftningen (inkomstskattelagen) ger visst utrymme för att göra skattemässiga underavskrivningar eller överavskrivningar (avskrivning över plan), vilket är vanligt förekommande hos företag. Eftersom avskrivningar är kostnader påverkar storleken på dessa nämligen resultatet och därmed även skatten på eventuell vinst.

Är avskrivning en tillgång?

Avskrivningar i bokföringen Avskrivningar ses som en kostnad i bokföringen eftersom den motsvarar ett värde av de förbrukade resurserna. De redovisas därför i resultaträkningen och tillgångar redovisas i balansräkningen.

Varför är resultaträkning viktigt?

En resultaträkning sammanställer samtliga intäkter och kostnader under en viss period, ofta årsvis, och utgör en central del i årsbokslutet. Syftet med rapporten är att ge en tydlig översikt över företagets utförda prestationer och förbrukade resurser samt vilket resultat som genereras.

Vad beskriver resultaträkningen?

Resultaträkningen är den andra huvuddelen i bokslutet. Tillsammans med balansräkningen utgör resultaträkningen en sammanställning av tillgångar, skulder, intäkter och kostnader från den löpande redovisningen.

Vad är ingående skattemässigt värde?

Här anger du summan av under beskattningsåret erhållna bidrag, använda medel ur ersättningsfond etc som ska minska anskaffningsutgiften.

Hur fungerar Kompletteringsregeln?

Kompletteringsregeln (20-procentsregeln) är en skattemässig avskrivningsmetod som innebär att företaget får göra avdrag för ett belopp som motsvarar ett årligt värdeminskningsavdrag på 20% på kvarvarande inventarier. Används denna regel blir ett inventarium helt avskrivet på fem år.

Vad är en markanläggning?

brunnar, källare, tunnlar om de inte vid fastighetstaxeringen hör till byggnad. I redovisningen räknas en markanläggning som en materiell anläggningstillgång.

Vad är Avskrivningsplan?

Avskrivningsplan är en systematisk plan för avskrivningar av anläggningstillgångar. De flesta anläggningstillgångar har en begränsad ekonomisk livslängd. De ska därför skrivas av över livslängden efter en systematisk avskrivningsplan som fastställs vid anskaffningstidpunkten.

Share this post