Blogga

Hur fungerar TCP protokollet?

Hur fungerar TCP protokollet?

TCP gör att den information som datorer skickar mellan varandra över internet kommer fram. Tillsammans med IP-protokollet fungerar TCP som en regelbok för hur datorer anslutna till internet ska kommunicera med varandra. Tekniken bakom TCP bygger på något som kallas ”paketförmedling” (”packet switching” på engelska).

Vilken nivå arbetar en router på?

Routrar arbetar på nivå tre med IP-adresser för att kunna skicka paketen till rätt mottagare. Paket kan komma bort på nivå två och tre.

Vad är syftet med protokollet DNS?

Likt en telefonkatalog som översätter namn till telefonnummer så är databasen DNS en katalogtjänst som (bland annat) översätter IP-adresser – långa sifferkombinationer som datorer använder för att kommunicera med varandra – till domännamn, som är enklare för oss människor att hitta och komma ihåg.

Vilken uppgift har en router i ett nätverk?

Routerns uppgift är att läsa på varje inkommande paket, fastställa ett vägval till slutdestinationen samt att skicka iväg paketet till nästa router på vägen. På det viset kan en router välja vilken av sina grannar som bäst kan förmedla det aktuella paketet.

Vad ska jag använda för DNS-server?

Vi rekommenderar Cloudfare, med adresserna 1.1.1.1 och 1.0.0.1. Andra alternativ är Google, 8.8.8.8 och 8.8.4.4 eller Opendns, 208.67.222.222 och 208.67.220.220. För att slippa ställa om varje dator och mobil enhet är det enklaste att göra inställningen i din router.

Vad är ett DNS fel?

När du öppnar din webbläsare och skriver in ett webbplatsnamn, valfritt namn och domäntillägg, måste din dator ansluta till en DNS-server som returnerar rätt IP-adress som motsvarar webbplatsen du försöker komma åt. När matchningen är klar laddar din webbläsare den webbplats du behöver.

Vad är en WPA nyckel?

Du hittar det trådlösa nätverkets namn på baksidan eller undersidan av din router, benämnt Network Name. Där hittar du också en tio tecken lång säkerhetsnyckel (Wireless Key). Den använder du när du ska mata in säkerhetsnyckeln, kallas även nätverksnyckel, WPA-nyckel, WPA-PSK-nyckel eller WPA-key.

Share this post