Frågor

Hur ser en produktionsplan ut?

Hur ser en produktionsplan ut?

En produktionsplan är en plan som visar vad vi ska producera (i antal) av olika produktgrupper (eller produkter) över en period om minst 12 månader. Planen ska vara nedbruten till veckonivå så variationer på den nivån är med i planeringen.

Vad kännetecknar en bra dålig produktionsplan?

Tydlighet i scheman och resursbehov. Förenklat bokningsförfarande. Möjlighet till kontinuerlig, relevant och tydlig uppföljning. Framförhållning för beslutsfattare.

Vilka principer kan man använda för att skapa en bra produktionsplan?

Kraven som produktionsplanen skulle uppfylla var att den skulle vara uppbyggd på måtten för planerat antal ärenden, planerad tid, redovisad tid och avslutade ärenden/ tid. Projektgruppen skulle förse detta arbete med en processkarta och en standardiserad checklista på arbetsgången.

Vad är kapacitetsplanering?

Produktions -och kapacitetsplanering är ett sätt att arbeta med att förbättra tillgängligheten genom en tydlig planering av såväl inflöde (väntelistor) som hur detta matchas med kapacitet (resurser och bemanning).

Varför produktionsplanering?

Produktionsplaneringen är en viktig del i tillverkande industrier och är ett bra hjälpmedel för att effektivisera produktionen och bevara lönsamhet trots ökad konkurrens. Kostnader för råmaterial, energiförbrukning och underhåll i produktionslinan uppgår ofta till stora summor.

Vad är resursstyrning?

Resursstyrningen handlar om att styra resurserna så att största möjliga kapacitet skapas av resurserna på ett hållbart sätt, d v s att män- niskor och maskiner inte överbelastas. Resurserna skall styras så att största möjliga kapacitet skapas oavsett re- surser, behov och uppdrag.

Vad innehåller en produktionsplan?

Produktionsplanen bör utgå från befolkningens behov. Utifrån de existerande resurserna skapas genom arbetsfördelning, organisering och aktivi- tetsplanering kapacitet för att möta produktionsbehovet Resurserna består av kompetenser, utrustning, information och byggnader.

Vilka fyra Huvudaktiviteter finns i produktionen?

Nämn fyra viktiga produktionsstrategiska konkurrensfaktorer som kan påverka värdeerbjudandet.

  • Pris.
  • Leveransförmåga.
  • Kvalitet.
  • Flexibilitet – företagets förmåga att snabbt och effektivt anpassa produktionen till förändringar i efterfrågan.

Vad är produktion Quizlet?

Ledtiden är tiden som går från det att ordern läggs av kunden till dess att produkten levereras. Ledtiden består av kötid, ställtid, bearbetningstid, väntetid och transporttid.

Vad är Nettobehov?

Nettobehov är beräkningen av en produktionsplan baserat på faktiskt behov och efterfrågeprognosen. Beräkningen av produktionsprogrammet används för slutartiklar som har en prognosrad eller en försäljningsorderrad. Dessa artiklar kallas för ”nettobehovsartiklar” och identifieras dynamiskt när beräkningen startar.

Vilken effekt har Kundorderpunkten på produktionssystemet?

Vilken effekt har kundorderpunkten på produktionssystemet? Produktionen startar först när företaget har fått en beställning. Kundorderpunkten är den punkt i produktionskedjan där produktionen ändras. Innan dess är produktionen som vanligt men efter det är produkten individualiserad.

Vad är Bruttobehov?

I princip utgörs bruttobehoven av reservationer eller nedbrutna behov. Det är emellertid inget som hindrar att även oberoende behov inkluderas. Detta kan exempelvis vara önskvärt när artiklar både har härledda behov därför att de ingår i en produkt och obero- ende behov därför att de även säljs som reservdelar.

Share this post