Trendig

Hur fungerar datakommunikation?

Hur fungerar datakommunikation?

Datorkommunikation spänner över ett antal områden, såsom kommunikationsprotokoll, kablar och kontakter (för optisk eller elektrisk överföring), trådlösa nätverk via radio eller infrarött ljus (IR), mobilnät, sensornätverk, P2P-nätverk, distribuerade system, realtidskommunikation, telekommunikation, köteori och …

Vad menar man med ett protokoll inom datakommunikation?

Ett protokoll består av ett antal regler för kommunikation i ett nätverk. När flera datorer är nätverksanslutna så kallas de regler och procedurer som används för kommunikation helt enkelt för protokoll. Hela den tekniska operationen för hur datatransport fungerar kan brytas ned i små systematiska steg.

Vad gör en DNS?

Likt en telefonkatalog som översätter namn till telefonnummer så är databasen DNS en katalogtjänst som (bland annat) översätter IP-adresser – långa sifferkombinationer som datorer använder för att kommunicera med varandra – till domännamn, som är enklare för oss människor att hitta och komma ihåg.

Vad är skillnaden mellan dator och nätverks ID?

Nät-ID och Dator-ID I adressen skiljer man på Nät-ID och Dator-ID. Alla datorer som tillhör samma subnät, logiskt eller fysiskt, måste ha samma Nät-ID. Ingen dator får ha samma Dator-ID som en annan på samma subnät. Däremot kan två datorer på olika subnät ha samma Dator-ID, men inte samma Nät-ID.

Vilken del av Subnätmasken 255.255 255.0 har till uppgift att skilja ut ett nät-id ur en IP-adress?

I ett vanligt hemmanätverk så brukar subnätmasken alltid vara “255.255.255.0”. Det betyder att dom första tre delarna av IP-adressen bestämmer vilket IP-nät adressen tillhör, och den sista delen av IP-adressen bestämmer vilken adress inom det IP-nätet som en dator har.

Vad ska man ha för DNS?

Men du kan använda en publik dns-server i stället. Vi rekommenderar Cloudfare, med adresserna 1.1.1.1 och 1.0.0.1. Andra alternativ är Google, 8.8.8.8 och 8.8.4.4 eller Opendns, 208.67.222.222 och 208.67.220.220. För att slippa ställa om varje dator och mobil enhet är det enklaste att göra inställningen i din router.

Hur kan jag se min DNS?

Kommandot ipconfig /all i en cmd-prompt ger dig all information.

Varför ska man skriva protokoll?

Tydliga och välskrivna protokoll bidrar till ordning och gör arbetet effektivare. Möjligheten att gå tillbaka och se vilka beslut som fattats är en stor tillgång när föreningens arbete ska utvecklas. Protokollet är också en viktig del i arbetet för att säkra och utveckla demokratin i en förening.

Vem skriver under protokollet först?

Skriv under protokollet Protokollet ska skrivas under av dessa: bolagsstämmans ordförande. protokollföraren (om inte ordföranden själv har skrivit protokollet) den eller de justerare som stämman har utsett.

Share this post