Rekommendationer

Vad menas med komplementfarger?

Vad menas med komplementfärger?

Enkelt förklarat så är komplementfärger de två färger som ligger längst bort ifrån varandra i ett färghjul. Genom att dra ett rakt streck genom hjulet får du de två färger som framhäver varandra mest, det vill säga färger som är varandras motsatser.

Vilka är de tre grundfärgerna i en Färgcirkel?

Färgcirkeln innehåller 12 ”tårtbitar” och utgår ifrån de tre grundfärgerna rött, blått och gult.

Vilka färger framhäver varandra?

Färgerna som ligger rakt över varandra i färgcirkeln, kallas komplementskontraster och det är färger som framhäver varandra. Gult förstärker blått, rött förstärker grönt osv.

Vilka färger förstärker varandra?

Komplementära färger är färger som ligger mitt emot varandra i färgcirkeln. Exempel på komplementfärger kan vara blått och gult eller rött och grönt. Komplementfärger kan gärna användas med viss försiktighet eftersom de har en tendens att förstärka varandra.

Vad är kontrastfärg?

En kontrastfärg eller komplementfärg är den färg som ’bor’ mittemot en annan. T. ex grönt och rosa, blått och rött, lila och gult. Det finns såklart massor med olika nyanser av en viss färg, och man kan även matcha med färger som ligger bredvid färgen mittemot.

Varför ser vi komplementfärger?

Komplementfärger dras till varandra och förstärker varandra. Om du kombinerar två komplementfärger kommer de att se mer kulörta ut än om du ser dem en och en. Tillsammans blir de mer intensiva. Trots detta och den stora färgkontrasten brukar komplementfärger kännas harmoniska tillsammans.

Vilka färger går ihop?

Det innebär att man använder färger mittemot varandra i färghjulet med den dominerande basfärgen på ena sidan och accentfärgerna på andra. Detta sätt att kombinera färger skapar en stor kontrast mellan accentfärgerna och den dominerande basfärgen. (I illustrationerna är blå-grön den dominerande färgen).

Share this post