Populära

Nar ska man Slutavverka?

När ska man Slutavverka?

Föryngringsavverkning får inte göras innan skogen nått en viss ålder, den så kallade lägsta slutavverkningsåldern. För bestånd som domineras av barrträd varierar lägsta tillåtna åldern mellan 45 och 100 år, beroende på markens produktionsförmåga. Bok får föryngringsavverkas tidigast vid 80 år och ek vid 90 år.

Vad är Bortsättning?

Korta förklaringar på vanliga skogsord. Uttryck som i folkmun innebär att i skogliga sammanhang bli lurad eller bestulen på skog. Uttrycket härstammar från ett sågverk i Baggböle i Västerbotten som under 1800-talet påstods ägna sig åt olovliga avverkningar på andras marker.

Måste man anmäla gallring?

Du behöver inte skicka in en anmälan om du ska göra en röjning eller gallring. I fjällnära skog och i ädellövskog måste du göra en ansökan om tillstånd till avverkning, även i områden som är mindre än 0,5 hektar.

Hur mycket får man Slutavverka?

50 ha-1000 prod skogsmark: Ej slutavverka så att mer än hälften av skogsmarksarealen består av kalmark och skog yngre än 20 år. 1000-5000 ha: Som föregående samt att total föryngringsavverkning under 5 år inte får överstiga 5 årsarealer, som beräknas utifrån markens bonitet och därmed omloppstid.

Vad menas med slutavverkning?

Slutavverkningen markerar både slutet och början på en skoglig omloppstid. Huvuddelen av de gamla träden avverkas nu, och när beståndet föryngrats tar en ny generation över. Slutavverkningen skiljer sig från gallring genom att beståndet nu är så glest att det inträder föryngringsplikt.

Vad är ett Traktdirektiv?

Traktdirektivet är en del av instruktionen till entreprenören. Tillsammans med kartan ger det underlag till entreprenören, något som behövs för att avverkningen ska kunna genomföras på ett korrekt sätt.

Hur mycket får man avverka utan att anmäla?

Avverkningsanmälan enligt skogsvårdslagen behövs inte, eftersom respektive yta inte överstiger 0,5 hektar. Men om åtgärden kan komma att väsentligt ändra naturmiljön, t. ex. om avverkningen berör en så kallad nyckelbiotop, behövs en anmälan för samråd enligt 12 kap.

Får man avverka egen skog?

Svar Reglerna beror av brukningsenhetens storlek och är oberoende av ägare. Brukningsenhet med högst 50 ha prod skogsmark: slutavverka all skog över skyddsåldern (lägsta tillåtna slutålder). 50 ha-1000 prod skogsmark: Ej slutavverka så att mer än hälften av skogsmarksarealen består av kalmark och skog yngre än 20 år.

Share this post