När infördes programmering i läroplanen?
Digitalisering i skolan Den 9 mars 2017 beslutade regeringen om en ny läroplan för skolan och i oktober samma år kom en ny digital strategi. De nya förändringarna började gälla 1 juli 2018. Eleverna märker av förändringen genom att programmering, källkritik och olika digitala verktyg införs i undervisningen.
Vad står det i läroplanen om digitalisering?
Digital kompetens i läroplaner Skolverket definierar fyra aspekter av digital kompetens: Att kunna förstå hur digitaliseringen påverkar samhället och individen. Att kunna använda och förstå digitala verktyg och medier. Att ha ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt till digital teknik.
Varför programmerar vi?
Med programmering kan du skapa allt möjligt: spel, program/appar, musik, konst! Allt digitalt är uppbyggt av kod. Det finns många saker i din vardag som du kanske inte tänker på att någon har programmerat. Exempel: mobiltelefoner, mikrovågsugnar, leksaker, tjänster för streamad musik eller film, robotar, bilar.
Vad gör man i programmering?
Programmering handlar om att instruera till exempel en mikrodator, dator, robot eller NC-maskin att utföra ett visst arbete. Programmering är också en del av det vidare begreppet programvaruutveckling eller mjukvaruutveckling som även innefattar aktiviteter som sammanställning av krav, mjukvarudesign och testning.
Vad är digitaliseringens positiva sidor i förskolan?
Med hjälp av digitala verktyg blir det lättare att ta tillvara flerspråkiga barns alla språk i förskolan. Vissa appar kan läsa upp texten på flera olika språk, man kan lyssna på sagor på olika språk eller använda digitala översättningstjänster för att kommunicera med barn som inte kan så mycket svenska.
Vad är Digitalitet i förskolan?
Utbildningen ska ge barnen möjlighet att uppleva, gestalta och kommunicera genom olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans. Detta inbegriper att barnen ska få möjlighet att konstruera, forma och skapa genom att använda olika material och tekniker såväl digitala som andra.